Hlavní obsah

Zámeckým parkem projely desítky historických kočárů

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čechy pod Kosířem

O 270 let nazpět, do roku 1747, se v sobotu vrátili návštěvníci rozsáhlého zámeckého parku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Tisíce lidí ve sluncem prozářeném parku při akci s názvem Josefkol sledovaly setkání mistrů kolářského a kočárnického řemesla z celé republiky.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Přehlídka Josefkol v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku nadchla tisíce návštěvníků.

Článek

„Jubilejní desátý ročník s velkolepou historickou scénou dávného věku 18. století se sto padesáti účinkujícími jsme dlouho připravovali,“ uvedl organizátor akce a restaurátor Václav Obr. Diváky nadchly scény s ukázkami kočárových koní, jezdeckých koní a desítek historických kočárů.

Jde o velmi výjimečnou akci, která se v Evropě v podobném stylu nekoná, uvedl Obr. „Připomněli jsme slavnostní vjezd kardinála Ferdinanda Julia Troyera z Troyersteinu ve zlatých kočárech do Olomouce v roce 1747,“ řekl Obr. „Po jeho slavnostním vjezdu zůstaly na Moravě tři zlaté kočáry,“ dodal. Jeden z kočárů má ve sbírkách Arcidiecézní muzeum v Olomouci.

Akce, která pokračuje i v neděli, je zasvěcena patronu všech řemeslníků, svatému Josefovi. Pořádá ji místní Muzeum kočárů, které vlastní ojedinělou sbírku historických kočárů, saní a luceren. Její součástí je třeba největší smuteční kočár na světě.

„Návštěvníkům představujeme zástupce řemesel kolářského a kočárnického oboru. Josefkol má za úkol tato řemesla zachraňovat. Je to 19 řemesel různých oborů od zpracování oceli, dřeva, skla, textilu, kůže či proutí. Výroba kočárů je speciální odvětví, je to vysoká škola na zpracování všech materiálů,“ podotkl Obr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám