Hlavní obsah

Nemocenská pro dlouhodobě nemocné se zvýší, rozhodl Senát

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Nemocenská při dlouhodobé pracovní neschopnosti se zvýší. Ve čtvrtek to rozhodl Senát. Částka se má vrátit do podoby před ekonomickou krizí. Pro hlasovalo 49 senátorů, proti nebyl nikdo, 14 se jich zdrželo. Novelu zákona o sociálním zabezpečení nyní dostane na stůl prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

V praxi to znamená, že po měsíci by nemocní dostávali o šest procent z vyměřovacího základu více než nyní – tedy 66 procent. Pokud by lidé byli na neschopence déle než dva měsíce, dostali by 72 procent.

Nemocní by si tak mohli přilepšit o stovky až tisíce. Zaměstnanci s neschopenkou v současnosti berou od 15. dne pouze 60 procent příslušného vyměřovacího základu.

Nemocenská byla enormně pokrácena
Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu

Senátorka Daniela Filipiová (ODS) během diskuse přišla s výtkou, že změnu nepředložilo ministerstvo. Návrh totiž během druhého čtení ve Sněmovně načetl poslanec Jaroslav Zavadil (ČSSD). „Mělo by to být řádně projednáno a projít klasickým kolečkem přes ministerstvo. Takhle se přece zákony nedají dělat,“ poznamenala Filipiová.

Původním smyslem vládní novely o pojistném na sociální zabezpečení bylo zjednodušit podnikatelům administrativu spojenou s placením odvodů.

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) apeloval na senátory, aby na novelu kývli. „Nemocenská byla enormně pokrácena. Většinou se jedná o vážné nemoci,“ uvedl. Upozornil na to, že návrh podporuje i tripartita.

Novela mimo jiné zavádí elektronické neschopenky, dál však zůstane i jejich papírová podoba.

Zvýhodnění pro dárce krve

Senát na svém červencovém zasedání rovněž schválil novelu zákona, která stanoví, že obce a kraje nebudou muset nakládat se svým majetkem jen podle krátkodobé ekonomické výhodnosti. Měřítkem bude nově moci být důležitý obecní či krajský zájem.

Horní komora kývla také na poslanecký návrh zákona, který zakotví větší daňové zvýhodnění pro dárce krve a kostní dřeně.

Výběr článků

Načítám