Hlavní obsah

Patnáct let po povodních v Libiši: Kvůli chlóru ze Spolany jsme si měli zavřít okna. Žádná jsme neměli

Novinky, ale, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libiš

Od povodní v srpnu roku 2002 uplynulo už patnáct let, voda tehdy zasáhla i obec Libiš na Neratovicku. Kromě vytopených a zdevastovaných domů se obyvatelé museli potýkat také s únikem chlóru z nedaleké chemické továrny Spolany.

Patnáct let po povodních v Libiši: Na zvuk padajících domů už nikdy nezapomenuVideo: Novinky

 
Článek

Povodeň před patnácti lety vyplavila mimo jiné i čtrnáct chemických továren. Neratovická Spolana dopadla tehdy nejhůře ze všech. S úniky chlóru do vody tam záchranáři bojovali přes dva týdny a hrozil rovněž únik dioxinů či rtuti. Škody byly vyčísleny na více než miliardu korun. Škodlivé látky tehdy zasáhly i blízkou obec Libiš.

„Velký problém bylo tehdy zaplavení Spolany, kde se uvolnil zásobník na tekutý chlór a hrozilo prasknutí a utečení toho chlóru do ovzduší. Přijela sem protichemická jednotka z Liberce, děti se odvezly do Itálie autobusy, aby tu nebyly. Byla provedena různá opatření, probíhalo měření ovzduší a hlídání prostoru, než se podařilo nějakým způsobem zajistit nádrž a přečerpat ji do cisteren tak, aby to neohrožovalo okolí,“ vzpomíná starosta Libiše Zdeněk Mráz.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

S úniky chloru ve Spolaně bojovali záchranáři více než dva týdny

Foto: Dorian Hanuš , Právo

Spolana Neratovice je největší chemickou továrnou v České republice vyrábějící hydroxid sodný, chlor a produkty z něj.

Nejvíce ohroženými částmi Libiše tehdy podle něj byly ulice V Chaloupkách, sídliště, odkud obyvatelé byli evakuováni na lodičkách, a Libušino náměstí společně s kostelem Svatého Jakuba, který je se svou dřevěnou zvonicí významnou památkou obce. Poškozena byla také čistírna odpadních vod, a samozřejmě samotné domy obyvatel, například jejich sklepy s topnými zařízeními. Nemalou škodou pro obec znamenala likvidace místní knihovny se všemi knihami.

Foto: Dorian Hanuš, Právo, Novinky

Dům manželů Havlových patřil k těm, které se musely zbourat. Na stejném místě si nechali postavit nový.

Do loďky jsme nastupovali z balkónu

Na povodně vzpomíná také obyvatelka Libiše Marta Doležalová. Po povodni jí a její rodině zůstala stát půlka domu, při povodni do loďky nastupovali z balkónu.

„Večer se museli všichni lidi evakuovat, to bylo hrozný. Ale to nejhorší, co si budu pamatovat do konce života, je ten zvuk padajících domů,“ popisuje tehdejší zkázu paní Marta.

Foto: Novinky

Marta Doležalová bydlí v ulici V Chaloupkách, která patřila mezi ty nejpostiženější

Vedle zničeného zařízení a domu samotného paní Marta přišla i o jiné cennosti, například fotografie. „V půl jedné ráno jsme evakuovali dole babičku, která si vzala jenom doklady a peníze. Dva dny předtím jsme si spolu prohlíželi ty staré kartonové fotografie a popisovali je. Zůstaly u ní dole, jsou nenávratně pryč.”

Vzpomíná si také na tehdejší problém s chlórem. „Tehdy se tu vyklízelo, čistilo savem, které je cítit. Vařila jsem s maminkou oběd, když se mě chlapi z legrace ptali, jestli tam zase neleju savo. To cítili chlór, který unikal, a my jsme to vůbec nevěděli. Neměli jsme předtím dveře ani okna, a z rozhlasu hlásili, ať uzavřeme všechna okna a dveře, že je únik chlóru třetího stupně. My neměli nic,“ vzpomíná paní Marta.

Nyní se pracuje na protipovodňových opatřeních. V areálu Spolany, Libiši, Neratovicích a Mlékojedech na něm již pracují. V současné době je zpracovaný matematický model proudění vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám