Hlavní obsah

Rodiče posílají soukromá očka na vlastní děti

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sledování problémových dětí, které se chytly špatné party nebo fetují, zaměstnává čím dál víc české soukromé detektivy. Zaznamenávají třeba jejich pohyb po škole nebo s kým se schází.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Například detektiv Michal Netík řeší většinou manželské nevěry, také majetkové poměry dlužníků nebo obchodních partnerů svých klientů. Výrazný nárůst ale zaznamenal u drogových případů v souvislostmi s dětmi. „Je to zásadní problém, když už si vás rodiče najmou na třináctileté dítě, které bere pervitin do žíly,“ popsal Netík.

Nárůst těchto případů sleduje v desítkách ročně. Sledovačka vypadá tak, že se detektiv na školáka „pověsí“, jakmile odejde z vyučování, a zaznamenává, s kým se schází, případně kde si aplikuje drogy.

Následky se různí případ od případu, Netík ale nechtěl být konkrétní kvůli povinnosti mlčenlivosti. Zdůraznil nicméně, že má ze zákona povinnost oznámit porušení zákona. Mezi jeho klienty jsou dobře situovaní rodiče, kteří mají problémy s výchovou potomků.

Sledují nevěrníky i zaměstnance firem

Drogy a mladí lidé patří dlouhodobě k zakázkám také v detektivní kanceláři Jana Bočka. „Většinu tyto případy řešíme, když třeba hledáme děti, které odešly z domova, často to souvisí také s trestnou činností,“ řekl. „Z praxe si pomatuji nejotřesnější případ, když jsme našli patnáctiletou dívku v nějakém šíleném doupěti v Praze,“ dodal.

Chybí přístup k základním evidencím, registrům osob a poznávacích značek a podobně
Jan Boček, soukromý detektiv

Někdy i dvakrát do měsíce přistane zakázka na sledování dítěte kvůli drogám u detektiva Mariana Hybkého. Vedle nich se zabývá často rovněž nevěrou a mezi stálými klienty bývají firmy, které podle Hybkého zaměstnají „na oko“ detektiva, aby například prověřoval chování na pracovišti.

Nejčastějším zadáním soukromých detektivů ale stále zůstávají manželské spory, nevěra nebo sledování zaměstnanců firem.

Základní evidence

Bezpečnostní služby poskytují stovky firem, většina se ale zaměřuje na ostrahu. Civilních detektivů, kteří pracují sami a nabízejí například sledování lidí, jsou zhruba desítky. Služby nabízejí v řádu stovek až tisíců korun na hodinu, účtují si k tomu náklady spojené s akcí, jako je provoz auta a další.

Čeští soukromí detektivové nemají žádné speciální pravomoci a fungují podle živnostenského zákona. Potřebují ale podle Hybkého koncesní listinu, kterou dostanou na základě zkoušky týkající se hlavně právního povědomí.

Při pátrání naráží například na nedostatek informací. „Chybí přístup k základním evidencím, registrům osob a poznávacích značek a podobně. V zahraničí to funguje, máte speciální licenci a prověření, dostanete možnost dostat informace, které jsou nad rámec běžného občana, to u nás zatím legislativně nejde,“ zmínil detektiv Boček.

V Česku se chystá zákon týkající se bezpečnostních služeb a má zejména zavést základní pravidla pro udělování licencí a prověřování zaměstnanců agentur. Norma je zatím v Parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám