Hlavní obsah

Žďársku hrozí nebezpečí kvůli přívalovému dešti

• Aktualizováno

Žďársku hrozí nebezpečí kvůli přívalovému dešti v posledních hodinách. Meteorologové navíc očekávají, že bude pršet dál i v nejbližších hodinách. Oznámil to v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V zasažených oblastech lze očekávat rozvodnění toků či zatopení sklepů. Na žádném ze sledovaných toků v kraji ani ve zbytku republiky ale podle webu ústavu zatím do 22:30 hladiny nedosáhly povodňových stupňů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V okrese Žďár nad Sázavou v povodí Svratky po Svitavu spadlo v bouřkách v posledních šesti hodinách kolem 45 milimetrů srážek, tedy 45 litrů na metr čtvereční.

"V této oblasti se vytvářejí další bouřky, které postupují zejména jižní částí okresu dále k jihovýchodu. V nejbližších hodinách zde spadne dalších deset až 20 milimetrů srážek," sdělili pracovníci ČHMÚ.

V oblastech zasažených přívalovými dešti lze podle nich očekávat rychlé rozvodnění menších toků, zatopení sklepů nebo podemletí silnic.

Bouřky již odpoledne a vpodvečer zasáhly například sever Čech nebo jih Moravy. Na Liberecku padaly kroupy o velikosti tří až čtyř centimetrů, na Blanensku za sebou bouřky zanechaly mnoho popadaných stromů, které zablokovaly silnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám