Hlavní obsah

Mapa republiky v Krkonoších roztála

Mapa republiky, která je kvůli svému tvaru nejznámějším sněhovým polem Krkonoš, definitivně roztála. Jde o místo, na němž se sníh na české straně hor tradičně udržuje nejdéle. Loni vydržel do poloviny června, o rok dříve zmizel v úvodu července.

Foto: David Taneček, ČTK

Pracovníci Krkonošského národního parku měřili pole naposledy 21. června.

Článek

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) naposledy měřila množství sněhu v lokalitě 21. června, kdy mělo sněhové pole rozlohu zhruba 1100 metrů čtverečních a vrstva sněhu byla až šestimetrová, sníh však rychle ubýval.

Na webové kameře byly zbytky sněhu patrné ještě na konci června. „Tak mapa roztála při tom večerním slejváku. Teď už není ani vločka,“ poznamenal na fóru pod snímky z webkamery 3. července jeden z diskutujících.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Zkázu dovrší torzo Prahy.

Mapa republiky sice leží na jižním svahu, díky modelaci terénu a větrným proudům se však v zimě na tomto místě ukládá velké množství sněhu. Například v zimě 1999/2000 tam bylo naměřeno 15,7 metru sněhu.

Lokalita leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku a je turistům nepřístupná. Lidé ji mohou sledovat z některých turistických cest, za příhodných podmínek je vidět i z Hradce Králové.

Mezi krkonošskými horaly se traduje, že dokud neroztaje sníh na mapě republiky, nepřijde do hor letní počasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Mapa republiky odtává ku Praze

Vedra spolehlivě ukrajují poslední zbytky krkonošského sněhu na úbočí 1554 metrů vysoké Studniční hory. Úkaz zvaný Mapa republiky v původní podobě s apendixem...

Výběr článků

Načítám