Hlavní obsah

V Krkonoších zůstávají poslední zbytky sněhu, odolává Mapa republiky

Na hřebenech Krkonoš zůstávají poslední zbytky sněhu. Sníh leží například na sněhovém poli na úbočí Studniční hory zvaném Mapa republiky nebo na Luční hoře, zjistila v sobotu ČTK z webových kamer.

Foto: Jitka Žigová/CNC/, Profimedia.cz

Mapa republiky v Krkonoších. Archivní foto

Článek

Mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný řekl, že sněhu v Krkonoších zůstává už velice málo. "Mapa republiky má už velmi jasné tvary, které však budou společně s teplými dny postupně ubývat," řekl Drahný.

Sněhové pole Mapa republiky je pro turisty nepřístupné, turisté se podle Drahného téměř na dosah sněhu mohou dostat při cestě mezi Výrovkou a sedlem mezi Luční a Studniční horou.

Sněhové pole Mapa republiky svým tvarem při tání připomíná obrys bývalého Československa a většinou je místem, kde na české straně Krkonoš leží sníh nejdéle. V některých letech byl sníh na Mapě republiky ještě v srpnu. V Krkonoších se traduje, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí.

V sezoně 2015/2016 na Mapě republiky pracovníci Správy KRNAP naměřili 6,7 metru sněhu a sněhové pole roztálo již v polovině června. Například v zimě 1999/2000 dosahovala výška sněhu na Mapě republiky 15,7 metru. Letos v březnu měla výška sněhu na Mapě republiky hodnotu 950 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám