Hlavní obsah

Vojáci testovali nástupce pásových bojových vozidel, chtějí nové za 50 miliard

Právo, Oldřich Danda

Bude to vojenský obchod desetiletí. Armáda chce vyměnit již nevyhovující bojová vozidla pěchoty BVP-2 a chystá nákup 210 kusů moderních pásových obrněnců za zhruba 50 miliard korun. Aby nekupovalo zajíce v pytli, domluvilo ministerstvo obrany testování strojů, které připadají v úvahu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci testovali nástupce pásových bojových vozidelVideo: Oldřich Danda, Právo

 
Článek

Do vojenského prostoru Libavá na Olomoucku dnes přijelo pět obrněnců od tří výrobců. Britský zbrojař BAE Systems představil původně švédský vůz CV-90, jak ve verzi s osádkovou, tak i bezosádkovou věží.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Pásový obrněnec Puma

CV-90 používají armády po celé Skandinávii a také ve Švýcarsku. Americké konsorcium General Dynamics přivezlo stroj ASCOD, který jezdí v rakouské a španělské armádě, pro které byl obrněnec vyroben.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Vozidlo Ascod

Třetím výrobcem, který přivezl také dva stroje, je německá firma Rheinmetal. K testování dala dobře obrněnou a vybavenou, ale hodně drahou Pumu, kterou používá německá armáda a také levnější verzi Lynx.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Pásový obrněnec Lynx

Na transportéry se přijel podívat i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Podle něj bude armáda až do srpna zkoumat, jaké mají požadované stroje technické vlastnosti a poté podá ministerstvu obrany doporučení, které z vozidel nejlépe vyhovuje. „Komise musí ještě vyhodnotit všechny parametry, ale můžeme říci, že ta vozidla jsou si velmi podobná,“ řekl Bečvář.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Původně švédský vůz CV-90

Armáda dnes používá 400 kusů BVP 2, které získala v letech 1982 až 1984. Podle Bečváře jsou nové stroje více odolnější a také mají lepší palebné a komunikační systémy.  Až armáda získá nové stroje, staré obrněnce zakonzervuje a bude je používat pro aktivní zálohy a v případě mobilizace.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Pásový obrněnec Puma, který využívá německá armáda.

Podle náměstka ministra obrany Daniela Koštovala by armáda chtěla, aby smlouvu s vítězem nová vláda udělala do konce roku 2018. A aby vojáci začali dostávat vozy mezi roky 2020 a 2024. Nové vozy by měly sloužit hlavně u 7. mechanizované brigády v Hranicích na Moravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám