Hlavní obsah

Při úklidu v kostele v Jindřichově Hradci našli vzácné sochy. Sto deset let o nich prý nikdo nevěděl

– Jindřichův Hradec
Právo, Lucie Kándlová

Unikátní objev tří dřevěných sošek s nevyčíslitelnou historickou hodnotou našli památkáři při úklidu jindřichohradeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie. Ukryté byly uvnitř oltáře a nikdo z farníků o nich dosud nevěděl.

Foto: Českobudějovické biskupství

Tři dřevěné sošky se našly při úklidu jindřichohradeckého kostela uvnitř oltáře.

Článek

Kristus v zahradě Getsemanské a dva spící apoštolové - dřevěné sošky, které jsou pro historiky senzací. Zda jde o středověká díla pozdní gotiky nebo novogotického slohu z 19. století teď památkáři zkoumají.

Foto: Českobudějovické biskupství

Kristus v zahradě Getsemanské, nalezená socha v jindřichohradeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie

Sošky byly schované uvnitř oltáře a o jejich existenci prý nikdo neměl ani tušení. „Nálezem jsme příjemně překvapeni, nikdo o uložení soch neměl ani ponětí. Také v dokumentaci k mobiliáři chrámu o nich nebyla zmínka,“ řekl Ivo Prokop, jindřichohradecký farář.

Foto: Českobudějovické biskupství

Evangelista Jan, nalezená socha v jindřichohradeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie

Historici považují sošky za velmi významný objev v rámci celého Jihočeského kraje. Je to o to zajímavější, že kostel v Jindřichově Hradci v roce 1801 lehl téměř popelem. Požár zničil sochařskou i malířskou výzdobu. „Netušíme, zda se sochy nějakou šťastnou náhodou dochovaly z původního vybavení či zda sem byly po požáru přeneseny z jiného místa,“ uvedl Prokop.

Sochy mohou pocházet z přelomu 15. a 16. století

Historici teď zkoumají, z jaké doby sošky pochází. Pomoci by jim mohl lístek, který se našel v záhybu šatů jedné ze soch. Tužkou na něj kdosi napsal seznam ministrantů i kaplanů.

Foto: Českobudějovické biskupství

Apoštol Prokop, nalezená socha v jindřichohradeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie

„Dokonce tam bylo i jméno probošta Jiráka z roku 1907. Sochy pravděpodobně nikdo nespatřil sto deset let. První prohlídka naznačila, že by se mohlo jednat o díla z období pozdní gotiky z přelomu 15. a 16. století,“ odhaduje farář. Přesné datování ale ukáže až dendrochronologická analýza a laboratorní rozbor. Sošky jsou ale ve špatném stavu, mají ulámané prsty i záhyby rouch a jsou napadené dřevomorkou.

„Chtěli bychom požádat ministerstvo kultury o zapsání soch jakožto kulturních památek a nechat je restaurovat. Pak bychom je mohli zapůjčit buď místnímu Muzeu Jindřichohradecka, nebo Alšově jihočeské galerii,“ dodal Ivo Prokop.

Původně farní kostel, od roku 1625 proboštský chrám Nanebevzetí Panny Marie byl zbudován v gotickém slohu koncem 14. století. Spolu s městskou věží tvoří dominantu jindřichohradeckého starého města.

Reklama

Výběr článků

Načítám