Hlavní obsah

Zaorálkovo tvrzení o černých duších popudilo ostravské vedení ČSSD

– Ostrava
Právo, Denisa Doležalová

Boj o moc v ostravské sociální demokracii má další pokračování. Tentokrát se dvě křídla nemohou shodnout na tom, kolik že vlastně přišlo lidí k přeregistraci, kterou v ostravské organizaci nařídilo vedení strany. Navíc současné vedení ostravské ČSSD popudilo Zaorálkovo tvrzení o černých duších v organizaci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr zahraničí a volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek u přeregistrace v ostravské ČSSD.

Článek

Oficiální čísla, jak přeregistrace dopadla, totiž ještě pražské vedení strany nemá k dispozici. Mluvčí ČSSD Mikuláš Klang Právu řekl, že nedokáže odhadnout, kdy bude sčítání hotovo. „Nicméně poté bude muset být i stanoven termín ostravské okresní konference. Nemůžu ale předjímat, kdy to bude. Více informací nyní k ostravské přeregistraci nemám,“ vysvětlil Klang.

Podle předběžných informací Práva ale dorazilo k přeregistraci kolem 650 lidí a dalších zhruba 50 má schválený náhradní termín. Dříve měla organizace více než 800 členů. Podle jednoho křídla ostravských sociálních demokratů, jež tvoří hlavně Adam Rykala a Jana Vajdíková, kteří byli vyškrtnuti z kandidátní listiny pro sněmovní volby a stojí v čele ostravské ČSSD, ale dorazilo k přeregistraci 90 procent členů. (Druhé křídlo ostravské ČSSD reprezentuje hlavně krajský šéf ČSSD a bývalý hejtman MSK Miroslav Novák s někdejším ostravským náměstkem Lumírem Palyzou, pozn. redakce.)

„Podle našich zjištění z několika místních organizací se přeregistrovalo kolem 90 procent členů. Několik desítek lidí požádalo o náhradní termín. Oficiální údaje bohužel nemáme k dispozici, ale je evidentní, že přeregistrací ubyli straně členové. V některých případech se jedná dokonce o dlouholeté a zakládající starší členy, i známé osobnosti,“ uvedli ve společném prohlášení předsedkyně Okresního výkonného výboru Ostrava Vajdíková a místopředseda Rykala.

Rozhodně tedy podle nich nejde o černé duše, jak v Ostravě ve středu při své přeregistraci uvedl volební lídr a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Budeme požadovat, aby ti, kteří mluví o nesrovnalostech, svá tvrzení, poškozující ostravskou organizaci, vysvětlili a doložili konkrétními údaji,“ upozorňují v prohlášení Rykala a Vajdíková.

Podle Zaorálka byla přeregistrace v Ostravě kvůli současné situaci nutná, protože organizace nefunguje dobře a manipuluje se v ní s členskou základnou. Přeregistraci členů v rozhádané ostravské ČSSD schválilo vedení strany na základě zprávy stranické ústřední kontrolní komise a rovněž z podnětu tamního krajského výboru.

Reklama

Související články

ČSSD přepočítává své členy v Ostravě

V úterý a ve středu musí každý sociální demokrat z Ostravy, pokud chce zůstat ve straně, dorazit na krajský sekretariát k přeregistraci. Tu před časem nařídilo...

Výběr článků

Načítám