Hlavní obsah

Do Německa za supercelou, v Česku s húlavou, popsal náročný den lovec bouřek

Bouřky, které v noci na pátek procházely střední Evropou, zaujaly odborníky především supercelou, která se vytvořila v Německu. Tam se za ní vypravil i Robin Duspara, který stojí za projektem Lovci bouřek.

Robin Duspara o lovu bouřekVideo: Robin Duspara/CHMI/Novinky

 
Článek

„Podle radarových odrazů bylo jasné, že je to supercela. Mělo to tvar rotoru, bylo vidět, jak se to stáčí k jihu,“ popsal jev,  který se v naší oblasti vyskytuje pouze zřídka.

Duspara supercelu fotografoval nejprve u německého města Torgau a následně se při jejím monitoringu přesunul do České republiky, kam se v průběhu noci dostalo hned několik bouřkových systémů.

Foto: Robin Duspara (Lovci bouře)

Supercela v Německu

Na sever země se supercela dostala slabší. Bouřky ale doprovodila húlava, což je náhlé a výrazné zesílení větru, k němuž dochází nejčastěji právě před bouřkou či silným deštěm. „Na čele jednotlivých bouřkových systému šla právě húlava,“ osvětlil Duspara poryvy větru, který mnohde lámal větve.

Lovci bouřek kvůli své zálibě neustále monitorují synoptickou situaci i numerické modely, aby měli přehled o tom, zda se neblíží nějaký zajímavý frontální systém s nestabilním zvrstvením vzduchu.

Foto: Robin Duspara (Lovci bouře)

Bouřka v Nehvizdech

Na základě dat a informací si lovci vytvářejí vlastní experimentální předpovědi. „Dva dny dopředu už plánujeme, kam bychom jeli, a den dopředu už vydáváme ‚ostrou‘ předpověď,“ popsal Duspara.

Foto: Robin Duspara (Lovci bouře)

Bouřka v Horoušanech

Lovců bouřek, kteří jsou ochotni a připraveni jet za zajímavým jevem stovky kilometrů, podle Duspary v ČR moc není. Početnější skupinu tvoří pozorovatelé bouřek, kteří bouřky monitorují ve svém okolí. Jejich počet odhaduje v řádu stovek osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám