Hlavní obsah

Praha chce stavět levné byty, vybrala 12 lokalit

Praha

Zhruba čtyři stovky městských bytů pro cenově dostupné bydlení by měly vzniknout ve 12 lokalitách, které Praha vybrala. V úterý o tom rozhodli radní, kteří zaúkolovali magistrátní odbor strategických investic (OSI), aby do konce září připravil ověřovací studii.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lokality město vybralo na základě studie, kterou vypracoval městský Institut plánování a rozvoje (IPR). Tři z pozemků se nacházejí v Libni, další například v Hlubočepech, Krči, Hostivaři, Bohnicích či na Vinohradech. Všechny vybrané parcely jsou ve vlastnictví města.

Ke 12 vybraným lokalitám IPR došel po vyřazení dalších téměř 500 pozemků, zařazených do původního výběru. Podle studie IPR a stávajícího územního plánu by na pozemcích mohlo dohromady vzniknout více než 400 bytů.

Koncepční městské dokumenty včetně strategického plánu počítají s tím, že Praha bude stavět byty pro účely ubytování zejména znevýhodněných a sociálně slabších obyvatel, ale i zdravotníků či zaměstnanců státní správy nebo záchranných složek. Praha i městské části stále pokračují v privatizaci stávajícího bytového fondu na základě v minulosti schválených plánů.

Město i radnice stále vlastní tisíce bytů

Magistrát nyní spravuje téměř 9000 bytů, dalších zhruba 26 000 mají na starost radnice. Byty mohou být v nájmu na základě výběrového řízení, část fondu se využívá pro zvýhodněné bydlení pro mladé rodiny, samoživitelky, sociálně slabé nebo seniory. V některých bytech také bydlí zdravotníci, policisté, členové hasičského sboru či městští úředníci. Podle loňské analýzy KPMG po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 000 bytů, fond tedy od té doby klesl na zhruba 18 procent výchozího stavu.

Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze na konci dubna podle údajů společnosti Deloitte meziročně vzrostla o 23 procent na 90 400 Kč za metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám