Hlavní obsah

Prezident přijal demisi Valachové, ministryni odvolá ve středu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Demise platí, prezident mě ve středu odvolá, oznámila po pondělní schůzce na Hradě s hlavou státu Milošem Zemanem ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Ve funkci by ji měl nahradit její dosavadní náměstek Stanislav Štech. Ministryně se rozhodla rezignovat kvůli aféře ohledně zneužívání dotací na sport. Původně měla Valachová odejít už na konci května.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

„Potvrdila jsem panu prezidentovi, že na demisi trvám, pan prezident republiky demisi přijal a sejde se s mým nástupcem a ve středu dojde ke jmenování nového ministra školství,“ řekla po asi hodinové schůzce ministryně.

Zeman ji prý nijak zvlášť nepřemlouval, aby v čele resortu zůstala, ale pouze zopakoval výzvu, aby si své rozhodnutí promyslela.

„Když se učiní politické rozhodnutí, tak, byť to bolí osobně či profesně, by si za tím člověk měl stát,“ uvedla k tomu Valachová.

Zeman se setká se Štechem

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí dopoledne Novinkám řekl, že Zeman se chtěl s Valachovou sejít, aby se zeptal, zda demise platí. „Pokud ano, v úterý bude následovat setkání s profesorem (Stanislavem) Štechem a ve středu jmenování do funkce ministra školství,“ sdělil Novinkám Ovčáček.

Valachová původně podala demisi ke konci května kvůli aféře ohledně dotací pro sport, kvůli které policie obvinila někdejší náměstkyni Valachové Simonu Kratochvílovou a šéfa Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu.

Ministryně oznámila svůj odchod v době, kdy z vlády odmítal odejít tehdejší ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potom dával Valachovou za příklad, že dokázala přijmout politickou zodpovědnost a zachovává politickou kulturu. Odmítal však, že by šlo o nátlak na Babiše.

Zeman ale ministryni ke konci května neodvolal a dal jí do 10. června čas na rozmyšlenou. Řekl k tomu, že rozhodnutí podat demisi mohlo být učiněno „v náhlém hnutí mysli“. Valachová však opakovaně tvrdila, že na své rezignaci trvá.

Výběr článků

Načítám