Hlavní obsah

Senát vrátil novelu stavebního zákona do Sněmovny

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři vrátili Sněmovně novelu stavebního zákona, která by měla zjednodušit a zrychlit povolování staveb. Některé body v ní chtějí upravit. Týká se to například přezkumu nezákonného jednání v moci úřední nebo pořizování územních plánů. Senátoři neschválili pozměňovací návrhy, které měly zachovat dosavadní míru účasti ochranářských spolků na povolovacích řízeních. Normu, připravenou ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou, budou muset s pozměňovacími návrhy znovu posoudit poslanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Novela má sloučit povolovací proces do jednoho řízení a tím zjednodušit a zrychlit přípravu a samotnou realizaci staveb. Sloučit se má až doposud oddělené územní a stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí. Bude to možné u staveb drah, silnic, dálnic, místních komunikací nebo vodních děl a dalších infrastrukturních projektů.

Ministryně Šlechtová označila zákon za „velmi těžký a náročný“. Ačkoliv připustila, že by zákon formulovala jinak, předložená verze podle ní vychází z tezí její předchůdkyně Věry Jourové a je kompromisem, který má ulehčit občanům.

Norma se dotýká 44 zákonů a ve Sněmovně k ní poslanci předložili přes dvě stovky pozměňovacích návrhů i legislativně-technických úprav.

Spory o zapojení veřejnosti

„Mám se na to vykašlat?“ tázala se rozhořčeně ministryně v reakci na výtku, že vedle nyní předkládaného návrhu již její úředníci připravují zásadnější a ambicióznější novelu.

Zatímco někteří senátoři se zkušenostmi z radnic žehrali na obtíže s povolováním staveb a vlekoucí se byrokratické procesy, další v reakci na poslanci schválenou podobu normy připomínali, že za občanské aktivity by měl být stát vděčný.

Z předlohy totiž v důsledku pozměňovacích návrhů ve Sněmovně zmizelo například ustanovení dávající šanci účastnit se územního a stavebního řízení osobám, o nichž tak stanoví zvláštní zákon, tedy právě spolkům.

„Od nás nikdy nepadlo, že spolky jsou problém,“ zdůraznila ministryně a požádala senátory, aby nespojovali ve Sněmovně přijatý kontroverzní pozměňovací návrh poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD), omezující zapojení občanských iniciativ a veřejnosti do povolovacího procesu, s původním návrhem MMR. „Celej Foldyna jde skrz politické spektrum,” ohradila se ministryně a připomněla, že pro pozměňovací návrh hlasovala většina Sněmovny.

Senátor Václav Láska připomněl, že obstrukce nejsou pouze dílem veřejnosti, ale využívají je i někteří developeři, kteří se tak snaží vyhnou sankcím ze strany stavebních úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám