Hlavní obsah

V Solnici mají po letech opět policejní služebnu. Dozrál čas, říká starosta

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po skoro třiceti letech mají v Solnici na Rychnovsku opět policejní služebnu. Otevřeli ji tam v úterý a patří cizinecké policii. V nepřetržitém provozu tam bude zatím sloužit šest policistů. Měli by pomáhat s řešením problémů s cizinci zaměstnanými v automobilce Škoda Auto a v dalších továrnách v zóně Kvasiny - Solnice.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nová policejní služebna v Solnici na Rychnovsku

Článek

„Policisté Solnici opustili v roce 1989, kdy tady nebyl takový pohyb lidí jako dnes. Nyní dozrál čas, aby se vrátili,“ poznamenal solnický starosta Jan Hostinský (nezávislý).

Je to reakce na živelný rozvoj zdejší průmyslové zóny, kde pracuje okolo 11 tisíc lidí především z východní Evropy a Balkánu. To je zhruba tolik lidí, kolik je obyvatel nedalekého Rychnova nad Kněžnou.

Cizinecká policie řeší na Rychnovsku především nelegální pobyty a zaměstnávání cizinců na padělané doklady.

„Letos už došlo k devatenácti správním vyhoštěním především občanů Ukrajiny a Moldávie, kteří se prokazovali padělanými rumunskými doklady. Dochází také ke zneužívání polských pracovních víz občany třetích zemí. Často jde o velmi zdařilé padělky,“ popsal šéf královéhradecké cizinecké policie Dimitros Mucudis.

Počet přestupků klesl

Cizinecká policie by však kromě problémů se zahraničními dělníky měla být schopná řešit i běžnou kriminalitu či dopravní přestupky. Zatím služebnu obsadila první šestice policistů, celkem by jich tu mělo složit 16. A přicházet by měli policisté nejen do Solnice.

„Dohromady by na Rychnovsko, kde nyní slouží 177 policistů, mělo přibýt dalších 36,“ upřesnil ředitel královéhradecké krajské policie David Fulka.

Policie se už oblasti věnuje nyní. Tomu také přičítá zlepšení statistiky o počtu přestupků zaznamenaných v zóně automobilky Škoda Auto v Kvasinách a Solnici — od ledna čísla klesla zhruba o polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám