Hlavní obsah

Hnutí Úsvit se pomalu rozpadá. Poslancům vadí spojování s radikálními stranami

Novinky, zpe, bja
Praha
Aktualizováno

Z hnutí Úsvit - Národní koalice odchází poslankyně Jana Hnyková. Hnutí už dříve opustil někdejší místopředseda poslaneckého klubu Martin Lank a odchod zvažuje i šéf poslanců Marek Černoch. Všem vadí spojování strany s extremisty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci hnutí Úsvit na archivním snímku z roku 2015. Zleva Karel Fiedler, Petr Adam, Jiří Štětina, Marek Černoch, Olga Havlová, David Kádner a Jana Hnyková

Článek

„Nechci, aby moje jméno bylo spojováno s krajními stranami,“ vysvětlila v úterý ve Sněmovně své rozhodnutí Hnyková. Vadí jí, že Úsvit jedná o spolupráci s Národní demokracií Adama B. Bartoše, která je považována za krajně pravicové uskupení.

Hnyková řekla, že mandát poslankyně si ponechá. Vstup do jiné strany zatím nezvažovala. „S nikým jsem nejednala o umístění na kandidátce. Pokud přijde nabídka, zvážím ji,“ podotkla.

Před dvěma týdny už oficiálně oznámil odchod z Úsvitu i Martin Lank. I jemu vadilo, že se hnutí spojuje s radikálními stranami.

Odejde zřejmě i Černoch

To vadí i šéfovi poslaneckého klubu Markovi Černochovi, který naznačil, že hnutí zřejmě opustí také. „Slova paní Hnykové jsou bohužel pravdivá. I já kategoricky odmítám spojování se s lidmi, jako je pan Bartoš z Národní demokracie a spousta dalších. S tímhle opravdu nesouhlasím,“ řekl Novinkám.

Média už nějakou dobu spekulují, že Černoch bude ve sněmovních volbách kandidovat za hnutí ANO. Sám to však potvrdit nechtěl. „Vydržte do zítřka, zítra k tomu řeknu víc,” sdělil Novinkám.

Černoch zároveň přiznal, že vidí jako chybu, když si hnutí vybralo za svého předsedu válečného veterána z Afghánistánu Miroslava Lidinského. Úsvit to tenkrát prezentoval jako velkou slávu.

Stranu už kvůli radikalizaci před rokem a půl opustil poslanec Petr Adam. Tehdy mu vadilo spojování s Blokem proti islámu extremisty Martina Konvičky.

Poslancům vadí také rozhodnutí Úsvitu nekandidovat v parlamentních volbách a doproučení, aby se členové zařadili na kandidátky jiných subjektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám