Hlavní obsah

Odborníci: Pozor na reflexní vesty z tržnic

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nákup levné reflexní vesty, která je podle vyhlášky nedílnou součástí vybavení vozidla, na tržnici je hazardováním se životem. Reflexní prvky na některých z nich totiž nejsou za nočního osvětlení vidět a řidič s takovou vestou například při výměně kola vozu po setmění riskuje, že jej další motoristé přehlédnout. Vyplývá to výzkumu pracovníků Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Testovali jsme dvanáct vest zakoupených v Česku. Dvě z vest, které jsme pořídili v tržnici, byly naprosto k ničemu. Řidiči, kteří je používají, se vystavují obrovskému riziku,“ řekl Právu Albert Bradáč, jenž se svými kolegy zkoumá účinnost reflexních prvků již několik let.

Kvalitní vesta přijde na zhruba dvě stě korun a lze ji pořídit na benzínové čerpací stanici, v autosalonech nebo v prodejnách s autodoplňky. Těm lze podle výzkumníků věřit. Reflexní prvky jsou na vestách při nočním osvětlení jasně patrné již na vzdálenost okolo 300 metrů. U těch nejkvalitnějších se dá podle inženýrů předpokládat, že ostatní je mohou vidět i na kilometr daleko.

Levně lze vestu zakoupit na tržnici, kde se její cena pohybuje okolo pouhých 50 korun. „Neříkáme, že všechny vesty z tržnic jsou nekvalitní. Pokud si je ale někdo koupí, měl by tomu věnovat pár minut a sám si je nejlépe ještě téhož večera otestovat,“ doporučil Bradáč.

Čím víc prvků, tím je lépe vidět

Inženýři doporučují, aby řidiči nákup vest neodbývali a snažili se zakoupit si takovou, na níž je co nejvíce reflexních prvků. Platí zásada, že čím více jich je, tím lépe jsou v terénu vidět. Na měření účinnosti vest používají výzkumníci speciální ­pří­stroj LumiDISP, který vyvinuli na elektrotechnické fakultě. Jde o speciální fotoaparát, jímž lze vytvořit takzvanou jasovou mapu. Znázorňuje, nakolik je postava v noci kontrastní s ohledem na okolní terén.

Výzkumníci testují i reflexní prvky které doporučují i dopravní odborníci. Využívají k tomu například figuríny s reflexními prvky, postavené v noci u silnic. Inženýři pak zjišťují podle reakcí řidičů, na jakou vzdálenost motoristé tyto svítící prvky ve tmě zaregistrovali. Ty jsou stále častěji součástí běžného dětského oblečení nebo školních brašen. Bradáč doporučuje rodičům, aby si raději vždy ověřili, nakolik jsou tyto reflexní prvky funkční.

Reklama

Výběr článků

Načítám