Hlavní obsah

Valachová ještě nechce odejít. Před Sněmovnou by chtěla hájit kariérní řád učitelů

Právo, Novinky, ČTK, jim, bja
Aktualizováno

Zákon zavádějící kariérní řád pro učitele u senátorů nepochodil a vrátili jej s pozměňovacími návrhy poslancům. Ministryně školství Kateřina Vlachová (ČSSD) by jej před nimi chtěla obhajovat, ačkoli právě ke středečnímu datu podala demisi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

„Přiznám se, chci hájit kariérní řád,“ řekla rozhodně Valachová po hlasování v Senátu. „Nerozmyslela jsem si stáhnutí demise. Pan prezident ji má k dispozici,“ uvedla s tím, že nastalou situaci chce řešit s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Věřím, že se dá kariérní řád prosadit ještě ve stávající Poslanecké sněmovně. Vzhledem k tomu, jak jsou rozbouřeny politické vody, bude to znamenat jednání koaličních stran. Do doby, pokud budu ministryně, se o to pokusím sama. A až mě případně nahradí můj nástupce, tak v tom bude pokračovat,“ řekla Valachová.

Sobotka se už dříve nechal slyšet, že chce, aby Valachovou nahradil její dosavadní náměstek Stanislav Štech co nejrychleji. Kdy na projednávání kariérního řádu dojde, není zatím jasné.

„Není důvod měnit cokoli na rozhodnutí, které již bylo učiněno. Znamená to, že rozhodnutí bylo učiněno ze strany ministryně Valachové, a jednak jsem již navrhl prezidentovi republiky na jmenování nového ministra školství. Podle mého názoru teď by měl konat prezident, měl by přijmout demisi z rukou paní Valachové a měl by jmenovat nového ministra školství,” dodal ve středu Sobotka.

Nový ministr školství by měl podle něj urychleně jednat o rozpočtu a měl by také poslat peníze na sport. Co se týče kariérního řádu, tak Sobotka podpoří sněmovní verzi.

Zeman dal Valachové čas

Prezident Miloš Zeman ve středu na závěr návštěvy Jihomoravského kraje prohlásil, že dal Valachové čas do 10. června. Do té doby se podle něj ministryně může rozmyslet. Jinak ji odvolá. [celá zpráva]

Sněmovna může vrácenou novelu projednávat nejdříve na své další schůzi, která má začít 27. června. Vrácený návrh sice musí předseda Sněmovny zařadit na program nejbližší schůze, nejdřív však deset dní poté, co ho obdrží poslanci. Na nynější schůzi, která má skončit v pátek 9. června, se to už nestihne. Podle zákona musí předseda Sněmovny novelu na program zařadit, jednací řád ale už neukládá, že ji poslanci musí také projednat.

Senátoři požadují, aby zákon zajistil třídním učitelům příplatky ve výši 3000 korun. Kromě toho chtějí vyškrtnout některé pedagogické specializace, za které by náležel podle nového systému 3000korunový příplatek. Jedná se například o funkci školního logopeda.

Kariérní řád také počítá například s tím, že učitelé budou zařazeni do tří stupňů. Podle svého zařazení budou také odměňováni.

Anketa

Je podle vás správné, že chce ministryně Valachová kvůli kariérnímu řádu odložit podání demise, kterou už jednou oznámila?
Ano
11,6 %
Ne
88,4 %
Celkem hlasovalo 1432 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám