Hlavní obsah

Drábová se vzdala mandátu krajské zastupitelky

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (STAN) se rozhodla rezignovat na funkci zastupitelky Středočeského kraje. V úterý to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se na tom dohodl s Drábovou a předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem. Chovanec a Gazdík předloží poslanecký návrh na změnu zákona, aby se v budoucnu podobná situace neopakovala

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dana Drábová obhajuje svůj mandát v krajském zastupitelstvu.

Článek

Drábová na mandát rezignuje neprodleně, tedy do konce týdne. Uklidnila jí prý dohoda mezi Gazdíkem a Chovancem, že odstraní nejasnosti v českém právním řádu ohledně výkonu funkce krajského zastupitele a vysokého státního úředníka.

„Současný zákon o obcích umožňuje zastupiteli obce, aby tuto funkci vykonával právě i představený v rámci služebního zákona. Znamená to, že vedoucí úředník v rámci státu může vykonávat funkci neuvolněného zastupitele. Toto je zapovězeno zastupiteli krajskému. Myslíme si, že tuto duplicitu je potřeba odstranit,” upřesnil Chovanec.

Společně s Gazdíkem připravil návrh změny zákona a budou chtít, aby tento návrh získal plošnou podporu napříč celým politickým spektrem. Budou se také snažit, aby návrh prošel ještě do konce tohoto volebního období. Chovanec dodal, že se společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem pro lidská práva a legislativu Janem Chvojkou (oba ČSSD) pokusí dohodnout, aby novela prošla vládou, co nejrychleji.

Gazdík uvedl, že pokud norma neprojde Sněmovnou do konce volebního období, tak podle dohody s ČSSD, se budou oba politické subjekty snažit novelu prosadit i v dalším volebním období.

Mandát pustila i Dostálová

Spor o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové začal krátce po jejím zvolení v krajských volbách. Vnitro se odvolávalo na zákon o volbách do zastupitelstev krajů, podle kterého je funkce člena zastupitelstva kraje neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním.

O odvolání Drábové přitom na konci dubna rozhodovalo zastupitelstvo Středočeského kraje, které jí mandát ponechalo. Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO) to zdůvodnila slovy, že zastupitelstvo není soud. [Celá zpráva]

Kvůli možnému střetu zájmů opustila v pondělí funkci zastupitelka Královéhradeckého kraje Klára Dostálová (ANO). Ta zároveň vykonává i funkci náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj. Celou zprávu čtěte zde

Reklama

Výběr článků

Načítám