Hlavní obsah

Středočeské zastupitelstvo ponechalo Drábové mandát

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zastupitelstvo Středočeského kraje ponechalo mandát zastupitelce Daně Drábové (za STAN). Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO) to zdůvodnila slovy, že zastupitelstvo není soud. Drábová se přesto domnívá, že osud jejího mandátu je zpečetěn. Pro její odvolání hlasovalo 8 přítomných, proti bylo 13 a zbývajících 31 se zdrželo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Dana Drábová obhajuje svůj mandát v krajském zastupitelstvu.

Článek

Mimořádné zastupitelstvo bylo svoláno z podnětu ministerstva vnitra, aby rozhodlo o zániku mandátu zastupitelky Drábové. Podle resortu Drábová nemůže vykonávat funkci předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a zároveň být středočeskou zastupitelkou, protože tam hrozí střet zájmů. Zastupitelstvo se rozhodlo Drábové mandát ponechat, ta ale příliš ve své setrvání v zastupitelstvu nevěří.

„Osud mého mandátu je zpečetěn, protože ministerstvo vnitra přistoupilo na striktně právně pozitivní výklad toho, co je dáno zákonem o volbách do zastupitelstev krajů,” uvedla po jednání Drábová.

Místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan řekl, že pokud ministerstvo vnitra zruší mandát Drábové, hnutí napadne rozhodnutí právní cestou. Je podle něj potřeba v dané věci narovnat právní prostředí v Česku, protože je zde nesoulad mezi zákonem o volbách do krajů a služebním zákonem. Také připomněl, že Drábová bylo zvolena 11 592 hlasy.

 Kvůi možnému střetu zájmů odešla Dostálová

Kromě zastupitelů z KSČM přitom nikdo o odvolání Drábové hlasovat nechtěl. Hejtmanka Jermanová Pokorná, která se sama při hlasování zdržela, to zdůvodnila slovy, že zastupitelstvo není soud, aby bez odborných posudků rozhodovalo o vině a trestu. Rozhodnutí tedy zastupitelstvo přenechalo resortu vnitra.

Vnitro se ve svém stanovisku odvolává na zákon o volbách do zastupitelstev krajů, podle kterého je funkce člena zastupitelstva kraje neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním.

Kvůli možnému střetu zájmů opustila v pondělí funkci zastupitelka Královéhradeckého kraje Klára Dostálová (ANO). Ta zároveň vykonává i funkci náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám