Hlavní obsah

Ministerská náměstkyně Dostálová se vzdala postu krajské zastupitelky

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) v pondělí rezignovala na mandát zastupitelky Královéhradeckého kraje, který získala po loňských volbách. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozorňoval, že ji kvůli neslučitelnosti funkcí zbaví mandátu. V zastupitelstvu nahradí Dostálovou Monika Štayerová.

Foto: David Taneček, ČTK

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Článek

Zastupitelé Královéhradeckého kraje měli na svém pondělním zasedání mimo jiné jednat o případném odvolání své kolegyně z klubu ANO Kláry Dostálové. Dříve než tak mohli udělat, Dostálová na post krajské zastupitelky rezignovala sama. Jak uvedla, rozhodla se tak, aby fungování krajského zastupitelstva nebylo paralyzováno stávající právní nejistotou.

„Přestože se domnívám, že mandát jsem získala i vykonávala v souladu se zákonem a že by nesoulad mezi zákonem o volbách do krajů a zákonem o státní službě měl rozhodnout soud, nebudu nadále udržovat zastupitelstvo Královéhradeckého kraje v právní nejistotě a na mandát rezignuji. Složila jsem slib, že budu dělat vše ve prospěch a zájem Královehradeckého kraje. Chtěla jsem pracovat pro lidi, kteří mi dali mandát,“ okomentovala své rozhodnutí Dostálová.

Pokud by na pondělním zastupitelstvu nebyla Dostálová odvolána nebo nerezignovala, byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rozhodnut to učinit v co nejkratším termínu sám. [celá zpráva]

Spor o právní výklad

Ministerstvo vnitra totiž trvá na stanovisku, že funkce náměstkyně ministryně, kterou Dostálová zastává na ministerstvu pro místní rozvoj, je s funkcí krajské zastupitelky neslučitelná.

Odvolává se při tom na zákon o volbách do zastupitelstev krajů, podle kterého je funkce člena zastupitelstva kraje neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním.

Proti tomu však stojí třeba názor právníka Aleše Rozehnala z Právnické fakulty UK, který tvrdí opak. Podle něho starší zákon o volbách do krajů ustupuje novějšímu zákonu o státní službě a důvod pro odvolání tak neexistuje.

Bude kandidovat do parlamentu

„Pořád se domnívám, že rozpor mezi služebním zákonem, který mě do voleb pustil a zákonem o volbách do krajů, který podle ministerstva říká, že nesmím být neuvolněnou zastupitelkou, musí skutečně vyřešit soud. Ale víc mi záleží na rozvoji kraje, který je nyní díky právní nejistotě zastupitelstva paralyzován. Moje rezignace umožní zastupitelstvu v klidu pracovat,“ dodala politička, která nyní bude usilovat z pozice jedničky na kandidátce ANO o vítězství v podzimních parlamentních volbách. A i nadále se chce podílet na rozvoji regionu.

„Klára nadále zůstává v našem týmu. Je to mimořádně schopná manažerka s obrovskými zkušenostmi. Klíčové věci s ní i nadále budeme konzultovat,“ řekl místopředseda zastupitelského klubu ANO Petr Sadovský.

Rozhodnutí Dostálové přivítal hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). „V tuto chvíli je ukončena nejistota, která existovala ohledně mandátu zastupitelky Kláry Dostálové. Přesto nadále trvá mé rozhodnutí vyvinout zákonodárnou iniciativou a skrze Poslaneckou sněmovnu upravit nesoulad, především váhu mezi volebním a služebním zákonem, aby se podobný rozpor do budoucna již neopakoval,“ řekl hejtman Právu s tím, že věří, že spolupráce s Klárou Dostálovou coby náměstkyní ministryně bude pokračovat.

Problém řeší i Drábová

Hnutí ANO v podzimních krajských volbách v hradeckém kraji drtivě zvítězilo a získalo celkem 13 mandátů v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Klára Dostálová dostala druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Hnutí se však nepodařilo získat koaliční spojence, proto nakonec zůstalo v opozici.

Ve stejné pozici jako Dostálová je ohledně možné neslučitelnosti funkcí také Dana Drábová (STAN), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, která je středočeskou zastupitelkou za STAN.

Poprvé středočeští zastupitelé její věc řešili počátkem března, kdy bod o odvolání Drábové odmítli zařadit na program. Znovu by měli hlasovat 25. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám