Hlavní obsah

Novým ministrem školství má být Stanislav Štech, oznámil premiér

• Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek odeslal návrh na nového ministra školství, který má nahradit Kateřinu Valachovou. Má se jím stát dosavadní náměstek ministryně Stanislav Štech. Valachová se rozhodla ke konci května podat demisi kvůli politické odpovědnosti za kauzu přidělování dotací. V ní figuruje i její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová.

Novým ministrem školství má být Stanislav Štech, oznámil premiérVideo: Novinky

 
Článek

Sobotka po jednání s Valachovou řekl, že se zachovala statečně, když se rozhodla z ministerského křesla odejít. „Předala mi svoji demisi, tuto demisi jsem dnes postoupil prezidentovi republiky na Pražský hrad,” uvedl premiér.

Dodal, že zároveň prezidentu Miloši Zemanovi navrhl nového ministra. „Poslal jsem návrh na jmenování nového ministra školství Stanislava Štecha. Rozhodl jsem se obsadit ministerskou funkci osobou, která je velmi respektovaná,” zdůraznil Sobotka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nástupcem odstupující ministryně školství Kateřiny Valachové by mohl být náměstek Stanislav Štech.

Připomněl, že Štech byl 12 let prorektorem Univerzity Karlovy a působil na univerzitách v zahraničí. „Je člověk, který se nemusí rozkoukávat, protože v posledních letech působil v pozici náměstka paní ministryně Valachové,” zdůraznil svoji volbu.

Prioritou je rozpočet

Prioritou pro nového šéfa resortu školství má být podle premiéra příprava rozpočtu ministerstva na rok 2018, zajištění transparentní podpory sportu a dobré čerpání evropských fondů.

Valachová, která mezi novináře přišla po Sobotkově tiskové konferenci po boku Štecha, prohlásila, že za nejdůležitější prioritu vidí rovněž rozpočet. „Nejsem spokojena s návrhem rozpočtu tak, jak ho představil ministr financí. Nejzásadnější jsou dvě věci - nerespektuje, že máme vyšší počty dětí a že potřebujeme vyšší kapacity pro základní školy a potom boj za lepší ohodnocení učitelů i neučitelů,“ konstatovala.

„Pro mě je velká pocta, že pan premiér se rozhodl navrhnout mou osobu na tuto funkci. Domnívám se, že čas, který zbývá, je časem na dotažení věcí, které paní ministryně zahájila. Není možné, abychom to finále vypustili,“ dodal k tomu Štech.

Dovládne Valachová v demisi?

Ministryně se rozhodla podat demisi ke konci května. Prezident Miloš Zeman ale naznačil, že může s jejím přijetím vyčkat a nechat ji v demisi až do konce funkčního období. Změny v kabinetu pár měsíců před volbami totiž nepovažuje za rozumné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Valachová otázku, zda si myslí, že Zeman demisi nepřijme, nechtěla moc komentovat. „Rozhodně nebudu panu prezidentovi nic vzkazovat. S panem prezidentem se určitě sejdu a uvidíme, co mi všechno sdělí,” odpověděla.

O tom, že by dovládla v demisi až do podzimních voleb, prý nespekulovala, protože na to nemá čas. „Těch variant, co může prezident učinit, je celá řada. Já si počkám na setkání s ním,” zdůraznila.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že prezident se s Valachovou setká v neděli v Brně.

Náměstek Štech byl považován za nejvážnějšího kandidáta na místo Valachové. V ČSSD zazněla rovněž jména bývalé místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a Lucie Orgoníkové, která byla v letech 2005 a 2006 mluvčí kabinetu.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně Valachová rezignuje

Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) se rozhodla rezignovat. Svůj krok konzultovala s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Uvedla, že ve stávající...

Politici ocenili demisi Valachové

Nejen opoziční politici v úterý vpodvečer ocenili ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) za rozhodnutí nést politickou odpovědnost za její resort...

Výběr článků

Načítám