Hlavní obsah

Zeman při odvolání Babišovi poděkoval, při jmenování glosoval údajnou Pilného lakotu

• Aktualizováno
Novinky, bja, zpe

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne odvolal z funkce vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Prezident tak vyhověl návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podanému na Hrad na počátku května. Místo Babiše se funkce ujímá poslanec a šéf hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). Na postu vicepremiéra pak Babiše nahradil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Záznam: Miloš Zeman jmenuje nového ministra financí Ivana PilnéhoVideo: ČTK

 
Článek

Zeman po jmenování připomněl dva výroky Pilného, které ho zaujaly. První byl: „Já tomu vůbec nerozumím!“ který Pilný řekl novinářům, když jim vysvětloval, proč nebude ministrem financí. Zeman na výrok Pilného reagoval, že vzhledem k tomu, že má zkušenosti z reálné ekonomiky, tak tomu vlastně rozumí. Další věta, která Zemana zaujala, pak bylo prohlášení Pilného, že je lakomý.

„To je konstitutivní vlastnost pro každého ministra financí,“ okomentoval větu Zeman. Připomněl prvorepulibkového ministra financí Aloise Rašína, který měl prý nad stolem nápis: „Nic vám nedám“, na který pak odkazoval všechny návštěvy. Pilný by se podle hlavy státu mohl vybavit stejnou cedulí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Pilný po jmenování ministrem financí

Prezident ještě poděkoval za práci Babišovi. „Udělal práci, kterou neudělal nikdo předtím,“ vyzdvihl Zeman. Konkrétně pak zmínil, že Babiš dosáhl velkého výběru daní a povedlo se mu eliminovat i daňové podvody. Úspěchy se mu měly stát osudnými, protože jeho odvolání možná doprovázela závist, spekulovala hlava státu.

Prezident ve středu také jmenoval místo Babiše místopředsedou vlády ministra životního prostředí Brabce.

Zeman kritizoval Babiše, že Sobotkovi ustoupil

Babiš přijel na schůzku se Zemanem krátce před čtvrtou. Během ní ho Zeman odvolal. Babiš při příchodu uvedl, že od schůzky s prezidentem očekává i kritiku za svůj postup ve vládní krizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jmenování Ivana Pilného ministrem financí

„Vyjadřoval se ke mně kriticky, že jsem ustoupil. Myslím si, že moudřejší ustoupí. Znovu opakuji, že neúspěšný ministr financí odvolává ministra financí, který měl nejlepší výsledky,“ uvedl Babiš.

Ve středu večer pak předseda vlády uvede Pilného do úřadu.

Podle Sobotky má Pilný tři priority

Sobotka už ve středu dopoledne ve Sněmovně jmenoval priority pro Pilného. „Mým cílem je, abychom schválili všechna platová nařízení, která nám od července umožní zvýšit platy pracovníků v sociálních službách, kultuře, technických pracovníků ve školství,“ uvedl.

Jako další uvedl státní rozpočet. „Ministr financí musí zohlednit očekávanou valorizaci penzí, zvýšení nemocenské pro dlouhodobě nemocné, zvýšení dětských přídavků pro pracující rodiny s dětmi,“ sdělil premiér.

Třetí velké téma je podle Sobotky hladké čerpání evropských fondů. Očekává také, že Pilný předloží analýzu zajišťovacích příkazů, kde se vede debata o jejich nadužívání.

Fiala Babišův konec vítá, Kalouskovi je to málo

Babišův konec na postu ministra financí uvítal například předseda ODS Petr Fiala, kterému vadilo, že lídr hnutí ANO více sliboval, než konal. „Odchází ministr financí, který udělal méně, než mohl, který víc namluvil, než udělal, a jehož politické praktiky nejsou slučitelné s principy demokracie,“ uvedl Fiala. Babišovi vyčetl deficitní rozpočet a fakt, že nesnížil daně určitým skupinám obyvatel.

Naopak předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nástup Pilného do čela ministerstva financí jako změnu nevidí. „Andrej Babiš bude dál řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské, ale z Agrofertu. Pan premiér dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry a skutečnou změnu můžou přinést pouze volby,” dodal Kalousek.

Vládní krize trvala skoro měsíc

O odvolání šéfa státní kasy se snažil Sobotka již od počátku května, a dokonce to vyvolalo i vládní krizi. Nejprve oznámil, že nechce z Babiše učinit mučedníka, a proto oznámil, že podá demisi s tím, že končí celý kabinet. Poté, co dal prezident najevo, že přijme pouze demisi předsedy vlády a nikoli celé vlády, demisi nepodal a 5. května poslal na Hrad návrh na odvolání Babiše.

Zeman ale nechtěl jeho návrhu vyhovět, což zdůvodnil tím, že by porušil koaliční smlouvu, a navíc nezná jméno Babišova nástupce. Navíc oznámil, že si není jistý, zda je podle ústavy skutečně jeho povinností na návrh předsedy vlády odvolat ministra, a dokonce se kvůli tomu chtěl obrátit na Ústavní soud.

Sobotka trval na tom, že Babišovým nástupcem by měl být někdo z hnutí ANO, kdo ale zíroveň není spjat s Agrofertem. Babiš za sebe do čela resortu nejprve nabídl ministra životního prostředí Richarda Brabce, jenž neprošel stejně jako náměstkyně ministerstva financí Alena Schillerová, kterou Sobotka neakceptoval. Třetí a průchozí variantou byl právě Pilný.

Reklama

Výběr článků

Načítám