Hlavní obsah

Vzkaz samoživitelkám: Ošetřovné na děti jen 16 dní

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existenční problémy hrozí těm samoživitelkám a samoživitelům, kteří berou na lehkou váhu systém proplácení ošetřovného na děti. Mají na něj nárok, pokud musí s nemocným dítětem zůstat doma. Musí ale vědět, že stát proplácí samoživitelům ošetřovné vždy maximálně 16 dní v jednom bloku, varuje ombudsmanka Anna Šabatová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jestliže je dítě nemocné dále a rodič si pobyt doma s ním musí prodloužit, za další dny už podle zákona nemá na ošetřovné automatický nárok.

„Rodič má pak jedinou možnost, jak se zkusit domoci uhrazení ošetřovného. Může požádat ministryni práce a sociálních věcí o odstranění takzvané tvrdosti zákona. Na kladné vyřízení žádosti není právní nárok. Vše je pouze na uvážení ministryně,“ řekla Právu k problému Šabatová.

Do nemalých finančních problémů se kvůli nemoci své dcerky dostala například v uplynulých dnech mladá maminka z jižní Moravy. Nejprve strávila 14 dní doma s dcerkou kvůli její angíně. Nemá příbuzné, a nemohla tedy nikoho požádat o výpomoc s hlídáním a péčí o dítě. Když už se po dvou týdnech chtěla vrátit do práce, dítě onemocnělo znovu. Dostalo plané neštovice. Matka s ním proto musela zůstat doma další dva týdny.

Jenže když pak přišlo na proplácení ošetřovného státem za péči o nemocné dítě, dostala mladá matka o několik tisíc korun méně, než očekávala. Ze zákona jí totiž bylo proplaceno jen 16 dní. Proto se obrátila o pomoc na veřejnou ochránkyni práv. „Úřady nepochybily. Ani zákon samotný není postavený špatně,“ uvedla Šabatová.

„Nikdy nemůže řešit všechny situace, které mohou v životě nastat, a na někoho tak může dopadnout neúmyslně příliš tvrdě. Matce jsem poradila, aby se obrátila co nejdříve na ministryni,“ řekla Šabatová.

Rodiče musí být ostražití

Je přesvědčena, že stát nakonec ženě celé ošetřovné uhradí. V Česku se rozvádí téměř každé druhé manželství a společně s tím přibývá rodičů-samoživitelů, kteří bez další pomoci pečují o své děti. Šabatová zdůraznila, že právě proto je nutné, aby tito osaměle žijící rodiče s dětmi znali případné potíže spojené s ošetřováním dětí.

Někteří z nich tyto situace řeší tím, že pokud musí být s nemocným dítětem doma déle, než je státem proplácených 16 dní, dobu ošetřování po nich přeruší, vrátí se na den či dva do zaměstnání, a teprve poté zůstanou s nemocným dítětem opět doma. V tomto případě je pro stát vše v pořádku, a bez potíží tedy proplatí rodiči všechny dny ošetřování.

„Na péči o nemocné dítě doma je prostě jasně stanovená doba – šestnáctidenní limit. Tyto limity nelze v žádném případě slučovat. Rodiče nesmějí stanovená pravidla podceňovat,“ dodala Šabatová.

Reklama

Výběr článků

Načítám