Hlavní obsah

Ředitel Kajínkovy věznice: Jsme připravení propustit ho kdykoliv, i v noci

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Před novináře čekající už čtyři dny před věznicí v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích na propuštění omilostněného Jiřího Kajínka přišel v neděli po čtvrt na šest odpoledne ředitel věznice Vlastimil Kříž. Upozornil, že nemůže propuštění konkrétní osoby komentovat, uvedl ale, že je připravený Jiřího Kajínka po obdržení milosti bezodkladně propustit. Třeba i v noci.

Ředitel věznice Rýnovice k propuštění KajínkaVideo: Novinky

 
Článek

„Až obdržím dokument o udělení milosti, přikročím k propuštění vězně, a to okamžitě a bezodkladně, po dobu celých 24 hodin,“ prohlásil Kříž.

Upozornil také, že věznice musí v této věci spolupracovat s okresním soudem. „To znamená, že se musí do věznice dostavit předsedkyně soudu, nebo pověřená soudkyně či soudce. A musí takový akt milosti odsouzenému publikovat, to znamená sdělit mu podmínky milosti, a já vytvořím podmínky k tomu, aby mohl být tento akt realizován,“ upřesnil ředitel.

Ředitel věznice v Rýnovicích Vlastimil Kříž

Podle něj panuje ve věznici pořádek a kázeň a všechny úkony spojené s víkendem, návštěvy rodin i vycházky vězňů, proběhly podle ředitele standardně.

S novináři se rozloučil slovy: „Doufám, že společně strávíme další noc v tomto zařízení.“

Čekání na Kajínka před věznicí RýnoviceVideo: Novinky

Kajínka poslaly plzeňský krajský a následně pražský vrchní soud na doživotí za mříže v roce 1998. Podle jejich verdiktů v květnu 1993 zastřelil v plzeňských borských serpentýnách podnikatele Štefana Jandu, jeho bodyguarda Juliána Pokoše a těžce zranil bratra druhého jmenovaného Vojtěcha Pokoše.

Prezident Miloš Zeman oznámil už 11. května, že Kajínkovi udělí milost, dosud tak ale neučinil. Avizoval přitom, že dokument podepíše po svém návratu z návštěvy Číny, odkud přiletěl středu večer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám