Hlavní obsah

Spolky budou mít výjimku z EET, pokud jejich tržby nepřekročí 300 tisíc ročně

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí se rozhodlo nastavit vstřícnější pravidla pro spolky, které budou vyjmuty z povinnosti mít elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle nové metodiky se nebudou muset evidovat subjekty, jejichž příjmy z vedlejší podnikatelské činnosti nepřekročí limit 300 tisíc korun. Původně to bylo přitom pouze 175 tisíc korun.

Foto: Novinky

Účtenka z EET (ilustrační foto)

Článek

Příkladem může být třeba vesnický spolek dobrovolných hasičů, který jednou za čas pořádá ples nebo stánkový prodej, jehož výdělkem chce podpořit činnost místního fotbalového týmu.

Pokud by tržby za rok nepřesáhly 300 tisíc korun, tak si nemusí pořizovat EET. Až dosud byla limitem pro povinnost vést EET částka 175 tisíc korun.

Změna se týká i dalších neziskových organizací – tedy nadací a obecně prospěšných společností – které k podpoře své hlavní náplně vyvíjejí i vedlejší podnikatelskou činnost.

Limit se vztahuje právě na tržby z podnikatelské činnosti. Příjmy z příspěvků, darů nebo výnosů z veřejných sbírek nadace a spolky evidovat nemusí.

Když není cílem zisk

„Skutečným spolkům, které nevznikly z důvodu obcházení zákona o evidenci tržeb, vyjdeme maximálně vstříc. Mají totiž úplně jiný charakter podnikání, jehož cílem není zisk,“ zdůvodnil v úterý rozhodnutí svého resortu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Dodal, že je přesvědčen o tom, že tyto spolky se evidovat nemají.

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček pak uvedl, že společným cílem je evidovat pouze činnosti, které jsou významné a měly by potenciál konkurovat podnikatelským subjektům.

Do limitu se počítají pouze platby v hotovosti, platební kartou, šekem či směnkou. Naopak se do něj nezahrnují platby převodem na účet.

Reklama

Výběr článků

Načítám