Hlavní obsah

Schillerová se může stát ministryní, prezident by ji akceptoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by akceptoval návrh na jmenování Aleny Schillerové ministryní financí. Podle představy šéfa ANO a stávajícího ministra Andreje Babiše by jej měla v čele resortu nahradit právě jeho stávající náměstkyně.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Alena Schillerová

Článek

Pokud by premiér Bohuslav Sobotka Schillerovou na ministryni nenavrhl, měla by být vypovězena koaliční smlouva, míní Zeman. Na místě Babiše by ji prý už dávno ukončil a začal razantní předvolební kampaň.

Svůj názor na nominaci Schillerové sdělí premiér Sobotka v pondělí ráno před jednáním kabinetu, napsal na svém Twitteru. "Zítra ráno se před schůzí vlády uskuteční jednání koalice. Sdělím ANO své stanovisko k jejich nominaci na ministerstvo financí," uvedl premiér.

Výměnou Babiše za Schillerovou by mohla být ukončena stávající vládní krize, která vyústila v návrh na Babišovu demisi.

Zeman, který je momentálně na státní návštěvě v Číně, se hodlá návrhem zabývat po návratu do České republiky.

Premiér chce Babiše odvolat kvůli pochybnostem ohledně jeho podnikání, zejména nákupu korunových dluhopisů, a v reakci na nahrávky, které naznačují, že Babiš měl coby vlastník zneužívat svá média k dehonestaci politických protivníků.

Hnutí ANO žádá premiéra, aby svolal koaliční radu dříve než na čtvrteční podvečer. V pondělí na zasedání předsednictva vlády proto požádá o dřívější termín. V neděli to uvedla mluvčí vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) Lucie Kubovičová. Situace vyžaduje rychlejší jednání, uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám