Hlavní obsah

ČSSD odmítlo Zemanův plán a trvá na odvolání Babiše, ANO za něj navrhlo Schillerovou

• Aktualizováno

Návrh prezidenta Miloše Zemana, aby z vlády odešli ministr financí Andrej Babiš (ANO) i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), sociální demokraté nepřijmou, médiím to řekl po jednání grémia ČSSD předseda ČSSD Sobotka. Podle něj se o tom nediskutovalo a strana trvá na odvolání Babiše. ČSSD se také nezamlouvá návrh ANO, aby Babiše po případném odvolání nahradila jeho náměstkyně Alena Schillerová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Návrhy prezidenta Zemana, které počítaly s odchodem premiéra jsou pro sociální demokracii nepřijatelné, řekl v pátek ráno médiím Sobotka.

Zopakoval, že důvody pro dovolání Babiše jsou relevantní a připomněl jeho kauzy. „Důvody jsou relevantní, návrh leží na Pražském hradě a očekáváme, že prezident republiky bude postupovat podle ústavy. Nediskutovali jsme ty takzvané prezidentovy varianty, o kterých se mluvilo v Liberci. Nic z toho pro sociální demokracii není přijatelné a trváme na této ústavní cestě,” dodal Sobotka.

Místopředsedové měli jasno už před jednáním

Podobně přitom před jednáním reagovali i místopředsedové ČSSD, tedy ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničních věcí Zaorálek. Ani oni nevidí důvod, aby Sobotka opouštěl vládu. „Poradíme se, ale nepředpokládám, že bychom tu nabídku přijali,” řekl Chovanec, který ve středu v Liberci absolvoval jednání představitelů koaličních stran s prezidentem. Potvrdil, že Zeman navrhl, aby z vlády odešel kromě ministra financí Andreje Babiše i premiér Sobotka.

Pan prezident s námi hraje hru ani oblečená, ani nahá, ani pěšky, ani na voze
Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí

„Jestli tohle chtěl prezident udělat, měl možnost to udělat před týdnem. Taková situace tehdy byla. Ale dvakrát do stejné řeky nevstoupíte, takže když to tehdy prezident neudělal, dneska už tuhle situaci nikdo nevrátí. Dneska je v úplně jiné situaci, dnes tam má žádost, aby odvolal Andreje Babiše,” doplnil Zaorálek s tím, že nechápe, proč prezident nepřijal demisi celé vlády, kterou mu Sobotka minulý týden nabízel. Teď, když chce, aby odešli jak premiér, tak ministr financí, už nemá nástroj, jak toho docílit.

Zaorálek: Pošle nás hledat fimfárum?

„Pan prezident s námi hraje hru ani oblečená, ani nahá, ani pěšky, ani na voze. Už jenom čekám, až nás vyzve hledat nějaké fimfárum, o kterém nikdo neví, co to je, a až ho najdeme, tak ho odvolá,” prohlásil Zaorálek s odkazem na známou pohádku Jana Wericha. Podle něj je to sice legrační, ale neodpovídá to tomu, co říká ústava.

Přiznal, že ho ve čtvrtek rozčarovalo, když od prezidenta slyšel, že dá podnět nebo se zeptá Ústavního soudu. Podle něj totiž Zeman jenom zdržuje. Zaorálek také připomněl, že Ústavní soud není žádná poradna.

K Schillerové skeptičtí 

„Pan premiér nás informoval, že dostal dokumenty od hnutí ANO. Znamená to, že to jméno je oficiálně na stole,“ uvedl Chovanec s tím, že Babiše by v úřadu měla nahradit právě jeho náměstkyně Alena Schillerová.

Grémium o ní sice jednalo, ale většina členů ji příliš nezná. Chovanec přiznal, že sám neví, jaký vliv má Schillerová v hierarchii ministerstva financí

Zaorálek s touto variantou příliš nesouhlasí. Podle něj je zvláštní, že by měla Babiše nahradit jeho náměstkyně, která prý blokovala řádné vyšetřování finančního úřadu. „Musíme se o tom pobavit, byl bych rád, kdyby ten, co tam přijde, dával garanci, že bude skutečně řádně postupovat,” uvedl Zaorálek s tím, že by dotyčný neměl bránit vyšetřování.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec před zasedáním grémia ČSSD

Chovanec Schillerovou příliš komentovat nechtěl. „Já o té dámě nic nevím. Je to v pravomoci premiéra. Je to jeho tým,” uzavřel věc Chovanec.

Shoda mezi dotázanými členy grémia panovala v otázce rezignace ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové (ČSSD). Ta je podle nich daná a není prý příliš možné, aby ji vzala zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám