Hlavní obsah

ÚS vrátil motorové lodě zpět na Brněnskou přehradu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Majitelé lodí se slabými spalovacími motory mohou opět se svými plavidly brázdit hladinu „brněnského moře“. Ústavní soud (ÚS) totiž ve čtvrtek vyhověl návrhu ministerstva vnitra na zrušení vyhlášky magistrátu, podle níž plavidla se spalovacími motory na vodu Brněnské přehrady nesměla. Podle názoru soudců ÚS Brno nemělo oprávnění takové omezení vydat.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Brněnský magistrát omezil pohyb plavidel se spalovacím motorem s výkonem do deseti kilowattů tak, že jejich provoz na přehradě zakázal od května do konce září.

Po kritice ministerstva vnitra povolili provoz lodí se slabými motory alespoň v části přehrady za Roklí, kde nehrozí jejich kolize s plavci. Ministerstvo, které upozorňovalo, že takovým omezením město překračuje svoji kompetenci, se následně obrátilo na ÚS.

Plénum soudců dalo po projednání za pravdu námitkám ministerstva a vyhlášku zrušilo. ÚS upozornil, že provoz lodí na oblíbené rekreační nádrži řeší zákon a podle ministerské vyhlášky je možné plochu přehrady užívat k plavbám malých lodí, jejichž provoz má zanedbatelný vliv na své okolí. „Město vyhláškou normovalo oblast, v níž nebylo a není oprávněno provádět právní regulaci,“ konstatoval soudce zpravodaj Josef Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám