Hlavní obsah

Fotbalisté budou mít obrovský problém získat dotace, avizovala Valachová

Právo, Novinky, jim, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová asociace ČR (FAČR) bude mít obrovské problémy získat dotace, zmínila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). V reakci na obvinění své někdejší náměstkyně Simony Kratochvílové v souvislosti s dotacemi pro sport nechala Valachová zrušit část dotačních programů a další nechala prověřit. Odpovědnost za svou někdejší náměstkyni ale necítí.

Záznam tiskové konference ministryně Kateřiny Valachové k aktuální situaci sekce sportu a mládežeVideo: ČTK

 
Článek

„Je to právně velmi složitá situace. FAČR bude mít obrovský problém získat dotace i v novém hodnocení programu pro sportovní svazy, protože je obviněnou osobou. Z titulu řádného hospodáře, nikoli ministryně, není možné garantovat, že tyto prostředky poplynou,” uvedla Valachová. FAČR je nyní jako právnická osoba trestně stíhaná, stejně jako šéf FAČR Miroslav Pelta.

Kratochvílová přitom rozhodovala o dotacích ve svém sektoru. „Dotační rozhodnutí podepisují na své rozhodnutí a na svůj vrub náměstci jednotlivých sekcí,” zdůvodnila Valachová. Přiznala, že za její postup odpovědnost necítí, nicméně na své funkci prý nelpí „jako klíště”, a pokud to bude potřeba, tak z toho vyvodí další důsledky.

Ministryně zdůraznila, že sportovním svazům z dotačních programů ještě nepřišla ani koruna, což prý není důsledkem policejní razie, ale plynulo to z jejího rozhodnutí. Část programů nechá zrušit a část nechá znovu prověřit. Upřesnila, že bude vypsán nový program, který se týká financování sportovních svazů pro rok 2018 a 2019.

Policejní zásah vzešel z ministerských kontrol

„Teď se zabývám možnostmi, jak zajistit financování fotbalových klubů uvnitř FAČR. Ale FAČR sám je z mého hlediska jako příjemce jediné koruny velice problematický,” dodala ministryně.

Valachová také naznačila, že policejní zásah vzešel z ministerských kontrol, které ministryně sama iniciovala.

„Všechny přípravy k těmto kontrolám a screeningům byly moje vlastní, vycházely ze zjištění, které nemohu blíže specifikovat. Mohu pouze potvrdit, že některé osoby z těchto kontrol se překrývají s osobami, o které se zajímá policie. Protože jsem předala všechny tyto rozpracované materiály, nemohu sdělit podrobnosti,“ uvedla Valachová.

Valachová spolupracuje s policií

Valachová ještě v pátek médiím oznámila, že předá policii výsledky interních auditů a kontrol. Kratochvílová přitom byla dlouholetou kamarádkou ministryně, znaly se už z předchozí práce, dokonce spolu sdílely byt. Ale v souvislosti s tím, že policie podnikla razii na ministerstvu školství a Kratochvílovou obvinila, byla náměstkyně ještě v pátek zproštěna výkonu všech funkcí.

„Souhlasím s tím, že situace je velmi vážná. Ihned jsem nařídila řadu opatření směrem k sekci sportu, aby bylo zajištěno její základní fungování a nebylo ohroženo sportování dětí a mládeže,” uvedla Valachová v pátek.

Policie přitom kromě Kratochvílové obvinila ještě bývalého šéfa ministerského odboru Zdeňka Břízu a šéfa FAČR Peltu. Bříza byl v úterý odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra.

„Asociace doposud nebyla seznámena se spisem a tím pádem se nemůžeme ani detailně k ničemu vyjádřit. FAČR se nedopustila žádného protiprávního jednání, v řízení vystupuje aktivně a poskytuje orgánům činným v trestním řízení veškerou vyžádanou součinnost," sdělili zástupci FAČR v reakci na stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám