Hlavní obsah

Chovanec chce, aby policie vyšetřila, jestli redaktoři sháněli Babišovi nelegální informace

Právo, Novinky, bja, kab
P
Aktualizováno

Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec si na základě zveřejněných nahrávek myslí, že novináři ministru financí Andreji Babišovi (ANO) sloužili nejen k cíleným útokům, ale také k získávání nelegálních informací pro svého šéfa. Chce tedy, aby orgány činné v trestním řízení začaly konat. Místopředseda ODS Martin Kupka by zase rád, aby Babiš rezignoval, odešel z politiky a omluvil se lidem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec odchází ve středu 3. května 2017 ze schůzky s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Pokud je toto pravda, pak je zřejmé, že Babišovi novináři sloužili nejen k cíleným útokům na politické konkurenty, ale také k nelegálnímu získávání citlivých informací pro svého šéfa,” řekl Právu Chovanec.

Šéf vnitra přiznal, že když se podívá, co v posledních dvou letech psaly Lidové Noviny a MF Dnes, tak ho z toho jímá hrůza. „Například nedávné útoky na policejního prezidenta a celou policii ze strany Babišových novinářů. Je třeba, aby orgány činné v trestním řízení začaly konat. Tady skončila veškerá legrace,” dodal.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se domnívá, že Babišovo chování je neuvěřitelné a zcela nepřijatelné. Z nahrávky podle něj vyplývá, že ministr financí zřejmě zneužíval v politickém boji nejen svoje média, ale i nelegálně pořízené policejní spisy. „Povinností každého občana, a politika dvojnásob, je obrátit se v situaci, kdy se mu do ruky dostane živý spis, na policii. Babiš by měl doložit, že tak tehdy okamžitě učinil,” konstatoval Sobotka.

Aby začala policie konat, zda nedošlo k únikům ze živých spisů chce i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, jak uvedl na svém twitteru.

 Kupka: Potvrzuje se, že Babiš lhal ve dne i v noci

Místopředseda ODS Kupka zase chce, aby Babiš by po zveřejnění třetí nahrávky okamžitě rezignoval, zcela odešel z české politiky a omluvil se všem občanům, že jim lhal a podváděl je. „Obsah třetí nahrávky je tak závažný, že není jiná možnost. Potvrzuje se, že lhal ve dne i v noci. Je nepřípustné, aby vicepremiér země sbíral kompromitující informace na své konkurenty a koordinoval jejich zveřejňování v médiích,” zdůvodnil své požadavky Kupka.

Zvukový záznam podle něj také dokazuje, že Babiš média ovlivňoval i skrz vysoce postaveného manažera MAFRA Františka Nachtigalla. Kupka by byl také rád, kdyby se k celé kauze vyjádřil nejen Babiš, ale i ministr spravedlnosti Robert Pelikán či ministr dopravy Dan Ťok (oba ANO).

„Očekávám jasnou reakci od všech těch, kteří ještě před pár hodinami tvrdili, že jde o spiknutí a oni věří Andreji Babišovi. V tomto případě si politici ANO již opravdu nevystačí s tím, že budou stát za svým šéfem. Očekávám od nich jasnou reakci - odsouzení praktik jejich šéfa a výzvu, aby opustil politiku. Pokud tak neučiní, přebírají i oni zodpovědnost za praktiky Andreje Babiše,” uzavřel celou věc Kupka.

Reklama

Související články

Hrad zpochybňuje návrh na odvolání Babiše

Platnost návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na odvolání Andreje Babiše zpochybnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Návrh obsahuje konkrétní datum odvolání,...

Výběr článků

Načítám