Hlavní obsah

TOP 09 chce mimořádnou schůzi k rozpuštění Sněmovny

Novinky, bja

TOP 09 žádá vypsání mimořádných voleb v nejkratším možném termínu, řekl předseda klubu poslanců TOP 09 Michal Kučera. Strana tedy chce, aby byla co nejdříve svolána mimořádná schůze, kde by se Sněmovna rozpustila a byly by následně vypsány předčasné volby. Koaliční strany a hnutí chtějí pokračovat až do řádných voleb. Vyplynulo to ze schůzky zástupců stran u předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Sněmovny při hlasování. Ilustrační foto

Článek

„Nemůžeme akceptovat, aby dále pokračovala vláda, jejíž ministr financí je vyšetřován z daňových a dotačních podvodů. Cítíme se být součástí západoevropských demokracií, a to v západních demokraciích vůbec nemá obdoby,” zdůvodnil ve čtvrtek stanovisko své strany Kučera. Uvedl, že nejlepší by bylo, aby byly předčasné volby už v červnu.

Podobné stanovisko zaujali i komunisté. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik zopakoval, že komunisté chtěli předčasné volby již v lednu. „Vládní koalice má zájem, aby Sněmovna dál fungovala a schvalovala zákony, tak jak je to naplánováno,” shrnul postoj vládních stran místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová upřesnila, že během jednání chtěla znát priority ostatních stran, aby se důležité normy stihly ještě do konce volebního období projednat, případně jak by projednání těchto zákonů ovlivnily předčasné volby.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že pokud obdrží žádost o svolání mimořádné schůze, tak se předsedové klubů znovu sejdou a celou věc proberou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám