Hlavní obsah

Zeman si nechal zjistit, že může odvolat jen premiéra a vládu nechat, řekl Bělobrádek

Novinky, bja, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka právní analýzy, podle nichž nemusí demise premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) znamenat demisi celé vlády. Bělobrádek to řekl po čtvrteční schůzce s hlavou státu na Pražském hradě. Šéf lidovců uvedl, že viděl i opačné analýzy. Prezidentovi ale jeho názor nevyvracel.

Záznam: Vyjádření vícepremiéra Pavla Bělobrádka po schůzce u prezidenta Miloše ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

„Říkal, že má právní analýzy, které hovoří o tom, že to skutečně může být pouze demise premiéra,” odpověděl Bělobrádek na otázku, jestli prezident považuje demisi premiéra za demisi celé vlády, nebo pouze ministerského předsedy. Potvrdil tak informace Práva, podle kterých se Zeman chystá přijmout demisi pouze Sobotky. [celá zpráva]

Bělobrádek dodal, že Zemana nepřesvědčoval, že by měla demisí skončit celá vláda.

Sobotka, který míří za Zemanem ve čtvrtek odpoledne, odmítá výklad ústavy, podle kterého demise předsedy vlády neznamená automaticky demisi celého kabinetu.

Úřednickou vládu ne

Bělobrádek uvedl, že se s prezidentem shodl na třech věcech, a to, že není důvod vyvolávat předčasné volby, že úřednická vláda nemá na tak krátkou dobu smysl a že by Sobotka měl demisi podat co nejrychleji.

Sobotka přitom podá demisi až v druhé polovině května. Podle Bělobrádka je to ústavní právo premiéra. „Předpokládal jsem, že premiér podá, jak původně řekl, tento týden demisi. Oddálení respektuji a konečně nic s tím ani dělat nemohu,“ konstatoval Bělobrádek.

Šéf lidovců komentoval také nahrávku, která ve středu unikla na veřejnost. V ní měl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) domlouvat s redaktorem MF Dnes články namířené proti ministrům z ČSSD. Bělobrádek uvedl, že pokud je nahrávka autentická, tak je to skandální.

Lidovci se do půtek mezi ČSSD a ANO, které vyústily v avizovanou Sobotkovu demisi, příliš nezapojují. Bělobrádek prý navíc o schůzku s prezidentem požádal již před Sobotkovým překvapivým krokem, neboť jej chtěl seznámit s děním ve straně, která půjde do voleb v koalici se STAN.

V řešení vládní krize se lidovci nekloní k vypsání předčasných voleb, které by uvítala pravicová opozice TOP 09 a ODS. Prosazují stabilní vládu, která by mohla dokončit mandát.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka poznamenal, že by se mohlo jednat o kabinet na půdorysu stávající koalice bez premiéra Sobotky a ministra financí Andreje Babiše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám