Hlavní obsah

Ani mu nezaskočilo. Zpráva o konci vlády zastihla Babiše při polévce

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Zpráva premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o připravované demisi vlády zastihla vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) na obědě s představiteli Rychnova nad Kněžnou v tamním hotelu Havel. Babiš, který zrovna dojídal polévku, přijal premiérovo oznámení se stoickým klidem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Babiš bezprostředně po Sobotkově zprávě o vládní demisi.

Článek

„Nerozumím tomu, co pan premiér udělal. Měl jsem pocit, jestli se nezbláznil. Chová se jako zbabělec. Zničil práci všech ministrů úspěšné vlády,“ reagoval vicepremiér.

„Nevěděl to, někdo mu volal. Nedal na sobě nic znát a oběd v klidu dojedl. Byl nad věcí. Jenom řekl, že je to škoda,“ doplnil rychnovský starosta Jan Skořepa (nezávislí). „Pokud by prezident jmenoval novým premiérem mne, tak bych to nevzal ani v této chvíli, ani později,“ odpověděl na dotaz, zda by přijal případné pověření sestavit nový kabinet.

Babiš přijel v úterý do Rychnova nad Kněžnou, aby se seznámil s problémy, které v regionu vznikly v souvislosti s prudkým rozvojem průmyslové zóny Kvasiny-Solnice.

Kabinet by měl ve středu projednat návrh na navýšení peněz pro řešení problémů s veřejnou infrastrukturou v okolí průmyslové zóny. V plánu jsou mimo jiné stavba nájemních bytů, posílení kapacit policie, výstavba obchvatů měst či nových chodníků. Celkové náklady dosáhnou šesti miliard korun.

„Chceme, aby to ministr financí podpořil. Prudký rozvoj kvasinské průmyslové zóny prudce vychýlil hospodářství na úkor společenské a sociální oblasti a životního prostředí. Z hlediska  trvale udržitelného rozvoje území je potřeba toto vyrovnat, na což jsou potřeba peníze,“ řekl Skořepa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám