Hlavní obsah

Sobotka chce zvyšovat minimální mzdu

– Brno
Právo, Vladimír Klepáč

Do posledního místa se při oslavách Prvního máje zaplnilo nádvoří brněnského hradu Špilberku, kde pořádala své setkání s veřejností Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Na setkání přijel tentokrát i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který mimo jiné slíbil zvýšení minimální mzdy. S šéfem odborů Josefem Středulou se shodl na nutnosti zrušit tzv. karenční dobu, tedy neproplácení prvních tří dní nemocenské zaměstnavatelem.

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se šéfem odborů Josefem Středulou

Článek

„V tomto jsme se s premiérem shodli okamžitě a v takové netradiční anketě právě pro zrušení karenční doby hlasovalo společně s námi nejvíce lidí,“ řekl Právu Středula. Anketu uspořádalo uskupení Idealisté. Na jeho nástěnku mohli příchozí připínáním bodů hlasovat o tom, jak by se v budoucnu měla zlepšit sociální situace zaměstnanců v České republice.

Sobotka ve svém projevu připomněl slib ČSSD zvýšit minimální měsíční mzdu ze současných 11 000 korun na 12 200 korun. Pokud sociální demokraté tento svůj návrh ve vládě i Sněmovně prosadí, měla by se minimální mzda zvýšit již od 1. ledna 2018. „Nejprve návrh předložíme sociálním partnerům, aby se mohli vyjádřit. Po nich, odborech a zaměstnavatelích projedná návrh vláda. Je to jedna z aktuálních priorit sociální demokracie,“ uvedl premiér. Podle svých slov chce, aby se v budoucnu minimální mzda zvyšovala každoročně.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Premiér při diskuzi s odboráři na brněnském hradě Špilberk.

Odborářská oslava Prvního máje se nesla v duchu mnoha hudebních vystoupení. Na Špilberku se prezentovaly i jihomoravské střední školy. Sobotka navštívil každý z těchto stánků.

Poměrně dlouho se zdržel i v dětském koutku, kde si na tabletu zkusil zahrát se školáky populární počítačovou hru Minecraft. „Největší radost máme z toho, že na naše akce přichází stále více mladých lidí. Jasně se ukazuje, že sociální otázky jsou mnohým z nich velmi blízké,“ doplnil Středula.

Reklama

Výběr článků

Načítám