Hlavní obsah

Ropákem roku je ministr dopravy Ťok

• Aktualizováno

Anticenu Ropák roku 2016 si vysloužil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) za blokaci zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000. V pátek to za pořadatele oznámil Miroslav Patrik ze spolku Děti Země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

Cenu Zelená perla 2016 za antiekologický výrok získal poslanec Roman Váňa (ČSSD), který uvedl: „S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské.”

Reagoval tak na vedení Prahy, aby se na Malostranském náměstí zrušilo parkoviště pro automobily, které kvůli blízkosti Sněmovny využívali i někteří poslanci.

„Domnívám se, že si tu cenu nezasloužím, protože ten výrok je vytržený z kontextu a v podstatě si žije vlastním mediálním životem,“ reagoval na ocenění Váňa.

 Se současnou podobou náměstí není spokojen

Podle něj je to mediální bublina vytvořená na neexistujícím základě. „V té době jsem porovnával dva návrhy architektonické. Kdy jeden ukazoval skutečný stav, kde byli lidé a auta. Pak tam byl plánovaný stav, kde to bylo betonové a prázdné a mimořádně ošklivé náměstí,“ dodal Váňa s tím, že výrok se vztahoval k porovnání těch dvou obrázků.

Se současnou podobou Malostranského náměstí spokojený není. „Nepodařilo se využít potenciál toho náměstí. Znamená to, že tam žádná setkání nejsou a žádné akce se tam nepořádají a pokud tam byly nějaké výstavy, tak byly nepovedené. A to mě mrzí,“ dodal. Nelíbila se mu prý ani socha z ledu, která byla v zimě na náměstí instalována. Váňa řekl, že má radši led ve sklenici než na náměstí.

Loni byl vítězem ankety tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) za prosazení dílčího prolomení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech na Dole Bílina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám