Hlavní obsah

Konvoj osvobození přijel před americké velvyslanectví v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Konvoj s desítkami historických vozidel americké armády si v pátek v Praze připomněl osvobození Československa na konci druhé světové války. Fanoušci vojenské historie v dobových uniformách a s autentickými vozy projeli centrem Prahy. Kolona poputuje až do Plzně, kam dorazí ve středu.

Záznam: Prahou projel konvoj osvobozeníVideo: Novinky/ ČTK

 
Článek

Fanoušci vojenské historie se začali scházet kolem deváté ráno na náplavce v Cihelné ulici na Malé Straně. Konvoj, který zahrnuje vojenská historická vozidla značek Jeep, Ford, Willys, Dodge a také motocykly Harley Davidson, odjel směrem k budově amerického velvyslanectví, které sídlí na rohu ulic Tržiště a Vlašská.

Na setkání před ambasádou vystoupil Big Band Ústřední hudby Armády ČR. Orchestr zde kromě české a americké hymny zahrál také několik dobových skladeb, mimo jiné slavnou píseň Škoda lásky od Jaromíra Vejvody. Ta se za války stala hitem a rozšířila se po celém světě.

„Dnes tu oslavujeme svobodu a demokracii, základy naší společnosti, za které mnozí položili život,” řekl na akci jeden z řečníků. „Tyto hodnoty bychom měli chránit a nebrat je jako jisté,” dodal.

Konvoj dále míří do dalších obcí západních a jižních Čech, které byly osvobozeny 3. americkou armádou pod vedením generála Pattona. Svou jízdu zakončí v Plzni, kde se zúčastní zdejších Slavností svobody. Ty se konají o víkendu mezi 5. a 8. květnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám