Hlavní obsah

Na vládě jde do tuhého. Sobotka mě chce odvolat, tvrdí Babiš

• Aktualizováno
Novinky, Barbora Janáková

Vztahy mezi vládními partnery ministrem financí Andrejem Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou se nebezpečně vyostřují. Zatímco Sobotka si nechal na Babiše udělat analýzu, v níž shrnuje pochybnosti kolem Babišova podnikání, Babiš se ohrazuje, že Sobotka vytváří atmosféru, aby ho mohl odvolat a zlikvidovat jako politického soupeře.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Není pochyb, že premiér o mém odvolání vážně uvažuje. Rozumím tomu, že ČSSD je před volbami nervózní a udělá všechno pro to, aby mě dostala z politiky. Protože překážím jejich neomezenému vládnutí a kšeftům” sdělil Novinkám Babiš.

„Nebude se štítit ani těch nejpodlejších postupů, včetně analýzy, kterou si nechal premiér vypracovat, aby mě mohl cíleně odstřelovat a diskreditovat. Je vidět, že mu jde jen o přežití a neváhá udělat cokoli. Klidně zaprodá fungující vládu a destabilizuje naší zemi, jen aby si udržel teplé místečko v politice,” dodal s tím, že pokud ho Sobotka odvolá, bude se pak za to muset zpovídat občanům.

Také řekl, že Sobotkova analýza je pokračováním mediálního honu na jeho osobu. Premiér podle něj vytváří atmosféru, aby ho mohl odvolat a aby mohl ovládnout ministerstvo financí, protože tam prý potřebuje sociální demokracie dělat kšefty, jako to dělala v minulosti.  Babiš se také domnívá, že se ho Sobotka pokouší zlikvidovat jako politického soupeře, čímž poškozuje vládu a ničí její práci.

Sobotka ráno celou věc komentoval na twitteru. V ní svoji analýzu obhajuje slovy, že se ptá na věci, které zajímají každého daňového poplatníka.

O faktu, že Sobotka si nechal na Babiše vypracovat materiál, informoval Deník. Jedná se o šedesátistránkovou analýzu, kterou mají Novinky k dispozici. Materiál se pokouší zmapovat, Babišovo podnikání včetně toho, jak získal Agrofert.

Jsou v něm shrnuty veškeré pochybnosti ohledně Babišova podnikání. Na závěr pak klade 22 otázek, v nichž nejsou jen pochybnosti kolem korunových dluhopisů, ale ptá se i na příjmy za prodej akcií společností Profrost, Afeed CZ a Affed Agrofertu i fondu Hartenberg, společnosti Imoba a Čapího hnízda.

Jednou z neznámých také je, jak Babiš, který měl do roku 2000 čistý zveřejněný příjem 8,3 miliónu korun, získal 45 procent Agrofertu v hodnotě téměř dvou miliard korun.

Babiš má přitom zhruba čtyři dny na to, aby vysvětlil Sněmovně nejasnosti kolem nákupu svých korunových dluhopisů. Před časem se nechal slyšet, že své vysvětlení zašle v pátek v dopisu předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi, aby ho pak rozeslal dalším poslancům.

Reklama

Výběr článků

Načítám