Hlavní obsah

Turci kritizují Zemana i poslance za slova o genocidě Arménů. Očekávatelné, uvedl Hrad

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecké ministerstvo zahraničí se postavilo proti usnesení Poslanecké sněmovny, kterým poslanci odsoudili genocidu Arménů z roku 1915. A zkritizovalo také českého prezidenta Miloše Zemana, který se také k tragickým událostem vyjádřil v podobném duchu. České ministerstvio zahraničí ve čtvrtek ujistilo Ankaru, že usnesení Sněmovny není právně závazné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Turecké ministerstvo na stránkách uvedlo, že odsuzuje a odmítá usnesení, které Sněmovna přijala. [celá zpráva]

Resort vyjádřil rovněž zklamání nad obsahem Zemanova dopisu, který hlava státu adresovala představiteli arménské komunity v ČR Barseghu Pilavchyanovi. Ministerstvo konstatovalo, že si český prezident protiřečí, když tvrdí, že by se dějinám měli věnovat historici namísto politiků. Zeman sám se prý dopouští politického hodnocení a prý dopis obsahuje i nesrovnalosti.

Český prezident Pilavchyanovi mimo jiné napsal: „Souhlasím, že historii nemají interpretovat politici, neboť v jejich rukách se z dějin nezřídka stává pouhý nástroj sloužící jejich politickým zájmům, a že poznání a výkladu minulosti se mají věnovat především historici. Zároveň se však domnívám, že si nelze nepřipomínat události, které stály život 1,5 miliónu nevinných lidí a které představují tragickou kapitolu dějin nejen arménského národa, ale i celého civilizovaného světa.” [celá zpráva]

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Novinkám sdělil, že šlo o očekávatelnou reakci. „Pan prezident zastává názor ve věci genocidy Arménů dlouhodobě a již několikráte se v tomto smyslu vyjádřil. Své stanovisko pan prezident měnit nehodlá,” uvedl Ovčáček.

MZV: Zahraniční politiku formuluje vláda

České ministerstvo zahraniční (MZV) na dotaz Novinek uvedlo, že žádnou oficiální nótu se stížností od turecké strany neobdrželo. Českého velvyslance v Turecku Pavla Kafku ale telefonicky kontaktovala vrchní ředitelka pro bezpečnostní otázky tureckého ministerstva zahraničních věcí.

Zároveň se ve čtvrtek dopoledne také uskutečnila schůzka mezi náměstkem pro řízení evropské sekce Jakubem Dürrem a velvyslancem Turecka v Česku. V obou rozhovorech se řešilo usnesení Poslanecké sněmovny a nelibost, kterou na turecké straně vyvolalo. Podle minis

„Ujistili jsme ji (tureckou stranu), že pozice Vlády ČR a MZV ČR k otázce těchto tragických událostí se nezměnila, tedy že hodnocení těchto tragických událostí by se měli ujmout nezávislí historikové,” napsalo ministerstvo zahraniční v prohlášení.

Doplnilo že věří, že Turecko a Arménie najdou cestu, jak tuto záležitost bilaterálně vyřešit.

„Dále jsme sdělili, že usnesení Poslanecké sněmovny ČR není nijak právně závazné a že MZV ČR ho bere na vědomí. Turecké straně jsme zdůraznili, že za formulaci zahraniční politiky je odpovědná vláda ČR, nikoli Poslanecká sněmovna,” uvedl resort.

Turci genocidu Arménů popírají a o událostech z roku 1915 hovoří jako o tragickém incidentu z první světové války, při němž byly oběti na obou stranách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám