Hlavní obsah

Proč tu není premiér? Poslanci vyčítali Sobotkovi nepřítomnost na jednání o brexitu

– Praha
Novinky, zpe

Nepřítomnost premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na úterním jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti o brexitu pobouřila některé poslance. Vadilo jim, že šéf kabinetu osobně nepřišel sdělit, jaké pozice bude ČR hájit na sobotním mimořádném summitu premiérů a prezidentů EU k odchodu Velké Británie z Unie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se z jednání omluvil.

Článek

Sobotka se omluvil z pracovních důvodů a poslal za sebe státního tajemníka pro evropské záležitosti Jana Krále. To vadilo především opozičním poslancům.

„Jsem velmi nespokojená, že tady není pan premiér. Jsme velmi flexibilní výbor a mnohokrát jsme se kvůli panu premiérovi sešli v sedm ráno nebo v osm večer. Jsme v období, které je naprosto zásadní. Já si myslím, že zasedání summitů není tak často, aby si neudělal čas na jednání výboru,“ vyčítala místopředsedkyně výboru Helena Langšádlová (TOP 09).

Podpořil ji i šéf ODS Petr Fiala. „Je důležité, abychom před tak důležitými summity měli možnost diskutovat s premiérem. Když požaduji debatu na plénu Sněmovny, tak mi je vždy řečeno, že se to projednává na výboru,“ podotkl.

Je to omluvenka po dlouhé době, hájil Jakubčík

Pokud nemůže premiér, měl by podle něj na výbor přijít alespoň pověřený člen vlády, například ministr zahraničí.

„Je to snad první omluva po dlouhé době,“ hájil Sobotku místopředseda výboru z ČSSD Igor Jakubčík.

Poslanci se nakonec shodli, že pro příště budou před tak důležitým summitem přítomnost premiéra nebo člena vlády požadovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám