Hlavní obsah

Babišova one man show se studenty: Kauza Čapí hnízdo jsou jen „kecy v kleci”

– Brno, Opava • Aktualizováno
Právo, Vladimír Klepáč, den

O tom, že některé armádní útvary připomínají svojí technickou vybaveností spíše vojenská historická muzea, o tom, že není jednoduché „sehnat ministry“, ale o svých miliardách mluvil v úterý ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při diskusích se středoškolskými a vysokoškolskými studenty v Brně a v Opavě. Řeč přišla i na Čapí hnízdo. Studentům v Brně Babiš nabídl výlet na farmu, kde jim prý celou kauzu vysvětlí.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zájem byl mezi studenty i o selfíčka s ministrem financí Babišem.

Článek

Setkání viceúremiéra se studenty brněnského gymnázia ve Vídeňské ulici připomínalo spíše one man show. Přestože ministr čelil i nepříjemným otázkám, většinou se jídelnou gymnázia, kde se setkání se zhruba dvěma stovkami studentů konalo, rozléhal smích.

Na první pohled bylo patrné, že otázky pro ministra financování si studenti nepsali dopředu sami, jako tomu bylo například loni v lednu při setkání posluchačů Střední vinařské školy ve Valticích s prezidentem Milošem Zemanem. [celá zpráva]

Když se student Michal Netolický již potřetí zeptal na Babišův majetek, ministr na jeho účet zavtipkoval, zda nepatří „do rodiny s tím socanským hejtmanem“ (pozn: pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD). Babiš odpověděl, že i když je druhým nejbohatším Čechem, se svým majetkem, který se odhaduje na 70 miliard korun, může disponovat vzhledem ke své práci v politice jen omezeně, a je tedy jen „teoretický miliardář“.

Na farmě vše vysvětlí

„Pro člověka mého postavení může být problém napsat závěť. Ještě ji nemám. Ale samozřejmě přemýšlím o tom, jak s majetkem naložit,“ připustil ministr financí.

Při otázkách spojených s kauzou Čapí hnízdo označil informace o údajném pochybném financování výstavby tohoto areálu ve středních Čechách, které ovládají jeho firmy, za výmysly a pouhé „kecy v kleci“.

Ještě před odchodem ze setkání studentům slíbil, že jim zaplatí autobus s výletem do Čapího hnízda, kde jim bez potíží rád celou záležitost osvětlí.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jednomu ze studentů podepsal Babiš na památku účtenku EET

Při líčení problémů Česka si nebral servítky. Dosud prý nepochopil smysl krajů a krajského členění ČR, které stojí ročně státní pokladnu deset miliard korun. Podle něj je rovněž nutné co nejdříve modernizovat českou armádu. Nejrůznější opravy a rekonstrukce staré vojenské techniky z minulosti označil jako zlodějiny. Přiklání se k nákupu moderní techniky, a především ke zvýšení počtu vojenských profesionálů.

Mnoha studentům se očividně ulevilo, když Babiš prohlásil, že je proti obnovení povinné vojenské služby.

Jeden ze studentů si na závěr nechal podepsat účtenku z EET. Ministr financí si ji před podpisem důkladně zkontroloval.

„Politika je prostě svinstvo”

Z Brna se Babiš vydal do Opavy na Slezskou univerzitu, kde měl přednášku s názvem Veřejné finance a vize ČR. I tady se konala diskuse. Na ministrovu hlavu padaly dotazy od profesionálních ekonomů, akademiků, seniorů, ale i od studentů.

Jeden ze studentů se ministra třeba zeptal, zda umí současnou vládu také zkritizovat, a ne její kroky jen chválit a líčit, jak se vše daří.

„Nestihli jsme vše, co jsme chtěli. Nezvládl jsem například centrální nákup. Mobilní tarif jsem řešil tři roky, a teď jsem za něj dostal čočku, že lidi nemají taky takový. Není ani jednoduché sehnat ministry. Nerostou na stromech, je složité někoho ukecat, aby šel do politiky. Politika je prostě svinstvo, samé podrazy a tak,“ reagoval Babiš s tím, že každý občan má právo vědět, co stát nakupuje a za kolik. „Chybí i ty kontroly,“ přiznal ministr.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Andrej Babiš při přednášce v Opavě

Jeden ze studentů pak ministra nařkl z toho, že mluví příliš obecně a velmi zeširoka. „To když tu před pár měsíci byl pan prezident Zeman, tak vždy odpověděl krátce a důrazně,“ řekl mu mladík.

Babiš přislíbil, že to tedy zkusí taky. „Náš stát je neefektivní, byl vybudován jako sabotáž. Kdyby takhle fungovaly firmy, tak zkrachují. Stát by se měl chovat jako rodinná firma,“ opakovaně zdůrazňoval Babiš.

Jeden z vysokoškoláků však na to reagoval, že si nemyslí, že by se stát měl chovat jako firma, protože to je čistý kapitalismus a dobře se mají jen ti nahoře. „Není majitel jako majitel. Je to velká odpovědnost vést firmu, zajistit každý měsíc výplaty, a taky to, aby vše fungovalo a zaměstnanci byli spokojení. Dobrý majitel si svých lidí váží, stará se o ně a dává jim výhody,“ vysvětloval svou filozofii Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám