Hlavní obsah

Soud znovu řeší údajné zneužití rozvědky, Nečasová nemůže vypovídat kvůli viróze

Právo, Jakub Bartosz

Obvodní soud pro Prahu 1 zahájil v pondělí nové hlavní líčení s bývalou šéfkou kabinetu expremiéra Petra Nečase za ODS Janou Nečasovou, která je obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství. Soud ji dříve dvakrát zprostil obžaloby, stejně jako tři vojenské důstojníky, odvolací soud ale případ vrátil k novému projednání, přičemž jej zadal jinému trestnímu senátu. Jednání bude kvůli utajovaným skutečnostem probíhat s vyloučením veřejnosti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jana Nečasová

Článek

Obvodní soud nařídil termíny jednání na tento týden. Jana Nečasová (dříve Nagyová) dorazila se svým advokátem Eduardem Brunou, který požádal soud, aby klientka nemusela hned po přečtení obžaloby vypovídat, protože ji o víkendu zastihla viróza.

Mělo by se podle něj pokračovat bez ní, přičemž Nečasová by znovu přišla, až jí bude lépe, podle Bruny třeba ve čtvrtek.

Kromě Nečasové sedí na lavici obžalovaných dva bývalí šéfové vojenské tajné služby Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich někdejší kolega, zpravodajec Jan Pohůnek.

Nečas v pozici svědka

Nečasovou doprovodil k soudu její manžel, bývalý premiér za ODS Petr Nečas, který v případu vystupuje jako svědek.

Nečasová je obžalovaná z toho, že v roce 2012 využila své pozice vysoce postavené úřednice a pomocí vojenské rozvědky nechala sledovat tehdejší manželku Petra Nečase Radku. Podle obžaloby chtěla získat kompromitující materiály, aby uspíšila jejich rozvod.

Jana Nečasová, stejně jako její nynější manžel a obžalovaní vojáci, se brání tím, že důvodem akce bylo prověřit údajné nebezpečí, které hrozilo tehdejší Nečasově rodině. Kauza vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Došlo ke změněn soudkyně

Případ dříve řešila soudkyně Helena Králová, která čtveřici opakovaně osvobodila. Po odvolání státního zastupitelství rozhodl nadřízený Městský soud v Praze nakonec tak, že případ vrátil k novému projednání, tentokrát ale jinému trestnímu senátu. Případ teď řeší soudkyně Pavla Hájková. [celá zpráva]

Soud Králové případ odebral kvůli pochybnostem o její nestrannosti a kvůli nelogickému hodnocení důkazů. Králová například vnímala případ spíše jako příběh zamilovaného premiéra než jako trestnou činnost, s čímž žalobci nesouhlasí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám