Hlavní obsah

Otec zavražděného studenta ze Žďáru kandiduje do Sněmovny a volá po trestu smrti

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté z Vysočiny vysílají do letošních říjnových voleb do Sněmovny Kamila Vejvodu, otce studenta Petra ze Žďáru nad Sázavou, který zahynul rukou psychicky nemocné ženy při obraně spolužačky. Kandidát stojící na páté příčce říká: „Jsem pro obnovení trestu smrti.“ Trest smrti je přitom v civilizované části Evropy nemyslitelný a prosazovat ho se rovná utopii.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kamil Vejvoda

Článek

Dlouholetý funkcionář žďárského okresního výboru KSČM se vloni dostal z třetího místa kandidátky do krajského zastupitelstva. Aktuální umístění v první pětce kandidátky do Poslanecké sněmovny však za zradu voličů, kteří mu dali hlas v krajských volbách, nepovažuje.

„Nijak zvláštní zájem o místo na této kandidátce jsem neměl, spíš jsem respektoval vůli těch, kteří mě tam nominovali. A nakonec, preferenční hlasy mohou s pořadím zamíchat,“ popsal svůj postoj k věci. Netají se totiž s tím, že by v případě úspěchu krajské zastupitelstvo opustil a věnoval se jen práci v parlamentu.

„Souběh funkcí mi vadí, jsem přesvědčen, že pořádně se tak pracovat nedá,“ poznamenal.

Doživotí prý není řešení

Se svým přáním, aby se v Česku vrátil do zákona trest smrti, se netají. „Každý se s tím neztotožňuje, stoprocentní podporu u spolustraníků nemám. Ale většina je pro,“ popsal postoj, který se chce pokusit vrátit do diskuse na vyšší úrovni.

„Samozřejmě nemám v úmyslu propagovat elektrické křeslo pro všechny případy vražd a hned, to určitě ne. Muselo by jít o úmyslné činy, ne třeba o nehody či nedbalost, a to v případech, kdy oběťmi jsou děti anebo se jedná o více obětí či opakované vraždy,“ nastínil Kamil Vejvoda. Jak doplnil, doživotní vězení na účet státu v takových případech nepokládá za řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám