Hlavní obsah

Hamáček: Stropnický vejde do dějin, nedokázal armádě nic nakoupit

Právo, dan

Tvrdou kritiku snesl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) na hlavu ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Hamáček, který má v sociální demokracii na starosti obrannou tematiku, považuje za alarmující, že ministerstvo již po několikáté za sebou nedokázalo utratit peníze z rozpočtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Podle Hamáčka z čísel závěrečného účtu ministerstva obrany za loňský rok vyplývá, že Stropnického resort nedokázal vyčerpat čtyři miliardy korun, čímž podíl výdajů na obranu klesl na 0,97 procenta HDP. Loni ministerstvo hospodařilo s 49,7 miliardy korun.

„Pan ministr Stropnický vejde do dějin jako nejdéle sloužící ministr obrany, ale také vejde do dějin, protože nedotáhl ani jeden klíčový modernizační program,“ řekl Hamáček. Stropnický se podle něj řídí heslem: „Kdo nic nedělá, nic nezkazí.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministra obrany Martin Stropnický (ANO)

Podle předsedy Sněmovny je problém ve vyzbrojovací sekci ministerstva. „Je alarmující, že za dobu vládnutí ministra Stropnického se vystřídali čtyři náměstci pro vyzbrojování,“ poznamenal Hamáček. Dodal, že problém je na tolik vážný, že doufá, že se situací na ministerstvu obrany bude zabývat premiér Bohuslav Sobotka.

Stropnický na svém twitterovém účtu uvedl, že Hamáček kvůli blížícím se volbám ohýbá realitu. „Ministerstvo obrany loni sice nevyčerpalo čtyři miliardy ze svého rozpočtu. Z toho 3,9 miliardy ovšem proplácíme letos za již uzavřené smlouvy,” uvedl Stropnický.

Dodal, že také ministerstvo vnitra vedené Milanem Chovancem z ČSSD také loni nevyčerpalo tři miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám