Hlavní obsah

Poslanci schválili zvýhodnění rodin s dětmi

Novinky, bja
Aktualizováno

Rodiče vícerčat budou moci čerpat vyšší rodičovský příspěvek. Na první dítě by měla být také vyšší daňová sleva a okruh lidí, kteří mohou dosáhnout na přídavky na děti, se rozšíří. Limit se zvýší z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima. To je jen část změn, které schválila Sněmovna při přijetí vládního zákona o státní sociální podpoře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Sněmovny při hlasování

Článek

Norma také zavede možnost zrychleného čerpání rodičovského příspěvku. Předlohu schválilo 134 ze 173 přítomných. Proti bylo pouze 12 poslanců.

Zvyšování vládních výdajů ve Sněmovně tvrdě kritizovala opozice. „Útok na mandatorní výdaje je nevídaný,“ řekl místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dodal, že podobné navyšování vládních návrhů viděl naposledy ve vládě Jiřího Paroubka. Podle něj se přitom jedná o rozhazování bez zodpovědnosti.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák se bránil, že sociální demokracie podporuje zaměstnance, seniory a rodiny s dětmi.

Nakonec tedy Sněmovnou prošel i pozměňovací návrh ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD), který chtěl, aby rodiče dvojčat měli vyšší rodičovský příspěvek. Nově by měli čerpat 330 tisíc korun, místo nynějších 220 tisíc.

 Vyšší sleva na dítě i přídavky

Poslanci zároveň schválili i Sklenákův návrh na zvýšení daňové slevy na první dítě o 150 korun. Nově bude ve výši 15 204 korun. Změna připraví státní rozpočet o 2,1 miliardy korun více.

Na přídavek na děti by mělo dosáhnout více rodičů. Ze stávajícího 2,4násobku životního minima to bude 2,7násobek životního minima. V rodinách, v nichž jeden rodič pracuje nebo má příjem nejméně na úrovni životního minima, se přídavky zvýší o 300 korun.

Sněmovnou také prošel pozměňovací návrh poslankyně Vlasty Bohdalové (ČSSD), aby doktorandi starší 26 let, kteří studují v denní formě, byli zařazeni mezi státní pojištěnce.

Zrychlení čerpání rodičovské

S vládním zákonem o sociální podpoře prošla celá řada změn. Původní norma přitom měla jen zrychlit a zjednodušit čerpání rodičovského příspěvku. Zatímco dosud mohli rodiče čerpat částku maximálně 11 500 korun, nyní by si mohli sami nastavit výši příspěvku. Minimální doba, za kterou musí celý příspěvek vyčerpat, je nyní šest měsíců.

Oproti tomu neprošel pozměňovací návrh předkladatelky zákona, ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), která chtěla uvolnit podmínky pro čerpání rodičovského příspěvku, kdy rodiče pracují a dávají děti do jeslí.

Zatímco nyní mohou rodiče, kteří pobírají rodičovský příspěvek, umístit své děti mladší dvou let do jeslí pouze na 46 hodin měsíčně, Marksová chtěla, aby se tato podmínka zrušila. Její návrh ale podporu nezískal.

Reklama

Výběr článků

Načítám