Hlavní obsah

Odvody za státní pojištěnce vzrostou, rozhodla vláda

Novinky, zpe, bja
Praha
Aktualizováno

Stát bude od příštího roku odvádět za své pojištěnce o 49 korun měsíčně víc než letos. Na zvýšení plateb za děti a důchodce se na pondělním zasedání shodla vláda. Náklady za rok vzrostou asi o 3,5 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Článek

„Platby za státní pojištěnce se příští rok zvednou o 3,5 mld. Umožní to zlepšit financování léčby a pokračovat ve zvyšování platů zdravotníků,“ uvedl na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Měsíční částka pojistného se tak zvýší na 969 korun. Stát platí pojistné skoro za šest miliónů lidí, mezi kterými jsou především děti, důchodci či nezaměstnaní.

„Více peněz, které stát nařízením vlády zaplatí za státní pojištěnce, nám umožní nejen příští rok opět zvýšit platy a mzdy ve zdravotnictví o slibovaných 10 procent, ale také financovat investice do oblasti moderních diagnostických a terapeutických metod v nemocniční i ambulantní sféře. Obojí patří mezi priority resortu,“ komentoval ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Valorizací zdravotního pojištění se vláda zabývala již v létě. Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo navýšit platby v příštích třech letech o 4,3 miliardy, 3,6 miliardy a 3,8 miliardy. Kvůli koaličním sporům se ovšem projednávání utnulo.

Nakonec se ministr financí Andrej Babiš (ANO) dohodl s Ludvíkem na kompromisním řešení, tedy na částce 3,5 miliardy ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám