Hlavní obsah

ČSSD si zvolila do širšího vedení „kakaového“ Krause i Gajdůškovou

Právo, Karolina Brožová
Aktualizováno

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie si v sobotu zvolil do širšího vedení strany deset členů. Figuruje mezi nimi i bývalý vlivný poslanec Michal Kraus, který v roce 2006 odešel z politiky po aféře kolem privatizace továrny na kakao v Ghaně. Do vedení se vrátila také bývalá místopředsedkyně strany a senátorka Alena Gajdůšková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kraus na snímku z roku 2010

Článek

Volební manažer a místopředseda soc. dem. Jan Birke tvrdí, že  Krausovo zvolení neznamená, že se bývalý poslanec vrací do vrcholové politiky. „Předsednictvo má 33 členů, pak je ústřední výkonný výbor a politické grémium. Neviděl bych to tak dramaticky,“ řekl Birke.

Kamarád Pelty

O Krausově posilování v rámci strany se v médiích začalo hovořit loni v prosinci, když byl zvolen šéfem okresního výboru strany v Semilech. Už tehdy proti tomu protestovali někteří sociální demokraté na Liberecku.

Kraus působil v rámci ČSSD i v její komisi pro sport. Dobré vztahy udržoval s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou, v jehož jabloneckém fotbalovém klubu figuroval až do roku 2015 jako člen představenstva.

Z vrcholové politiky ho smetla v roce 2006 tzv. kakaová aféra. Kraus se podle informací médií v roce 2001 podílel na sjednávání obchodů podnikatele Františka Riga, bývalého agenta BIS, který byl v roce 2006 odsouzen za podvod v Kreditní bance Plzeň.

Jednalo se o koupi továrny na zpracování kakaových bobů v africké Ghaně. Ve smlouvě o smlouvě budoucí na nákup továrny za půl miliardy korun se Kraus podepsal jako ředitel podniku ProAfri.

Podle Františka Riga suma pocházela z úplatků na nákup švédských stíhaček Gripen. Kraus naopak tvrdí, že se stal obětí Rigových dezinformací. Po odhalení aféry neodpověděl na to, kdo mu půjčil dva milióny korun jako zálohu na projekt. Do vysvětlování se Kraus zamotal, následně rezignoval na funkce předsedy poslanců ČSSD a rozpočtového výboru Sněmovny. Odešel tak z nejvyšší politiky po nepřetržitém dvacetiletém mandátu. Poprvé byl poslancem už coby komunista v roce 1986.

Kraus: Do vedení ČSSD se nevracím, jsem v něm nepřetržitě

„Realita je taková, že od roku 1993 a tedy i po roce 2006 jsem dodnes nepřetržitě členem ÚVV ČSSD, do roku 2009 jsem byl předsedou a do roku 2011 prvním místopředsedou Krajského výkonného výboru ČSSD v Liberci (v tomto období měla ČSSD v Libereckém kraji nejlepší volební výsledky v celé historii),“ uvedl Kraus.

Dodává, že v letech 2005 až 2011 byl členem předsednictva ČSSD, tedy byl ve stejné funkci, do níž byl nyní opět zvolen.

„Do roku 2014 jsem byl předsedou Okresního výkonného výboru ČSSD v Semilech, kam jsem se po dvou letech na žádost členské základny opět vrátil na podzim roku 2016 (v tajných volbách jsem obdržel 100 procent hlasů). Navíc jsem členem Programové rady ČSSD. Moje 'silné' postavení v ČSSD je tedy permanentní a o žádné posilování se tedy rozhodně nejedná,“ dodal.

Foldyna ano, Němeček ne

Do předsednictva si ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu zvolil také lídra ústecké kandidátky Jaroslava Foldynu, poslance Richarda Dolejše, Jiřího Petrů a Robina Böhnische, bývalou senátorku Alenu Gajdůškovou, bývalou starostku Vrbna pod Pradědem Helenu Kudelovou, chebskou političku Hanu Hozmanovou, šéfa Senátu Milana Štěcha a bývalého senátora Martina Tesaříka.

Podle informací Práva naopak neuspěl bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Předsednictvo ČSSD řídí činnost strany mezi zasedáním ústředního výboru. Kromě předsedy, místopředsedů či šéfů poslaneckého a senátního klubu jsou členy i zástupci krajů a desítka dalších členů. Nejdůležitější rolí předsednictva je podíl na sestavování kandidátních listin.

Reklama

Výběr článků

Načítám