Hlavní obsah

Ukončení intervencí politiky nepřekvapilo. Očekávají výkyvy kurzu

Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtvrteční rozhodnutí České národní banky (ČNB) politiky vesměs nepřekvapilo a ukončení intervencí vítají. Někdejší ministr financí a současný šéf TOP 09 Miroslav Kalousek předpokládá v nejbližší době výkyv kurzu, ale postupem času bude koruna vůči euru podle jeho názoru pevnější. Podle exprezidenta Václava Klause neměla ČNB intervence vůbec zavádět.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) krok ČNB nepřekvapil. „Česká národní banka už dlouhodobě avizovala, že samozřejmě bude záležet na vývoji cen, tedy zda se bude dařit plnit cíle, které má centrální banka ohledně cenové stability. Myslím, že pro firmy a v zásadě pro nikoho to nebylo žádné velké překvapení,” řekl Sobotka.

Dodal, že krátkodobé intervence ČNB pomohly hospodářskému růstu, ale dlouhodobě se hospodářská politika nemůže spoléhat na to, že bude používat doping v podobě devizových rezerv.

„Rozhodnutí ČNB bylo všeobecně finančním trhem v posledních dnech očekáváno, takže se nejedná o žádné překvapení. Z hlediska ministerstva financí jsme během prvního čtvrtletí zejména využívali přetrvávající výhodné situace na dluhopisovém trhu a pokryli jsme své potřeby na nejbližší měsíce,“ sdělil Novinkám ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Není to žádné překvapení, já si říkal, zda k tomu dojde tento, nebo příští čtvrtek,“ reagoval Kalousek.

Myslí si, že dojde k nějakému výkyvu, ale situace se podle něj po určitém čase ustálí. „Předpokládám, že bude koruna vůči euru o zhruba dvě koruny pevnější, to je ale jen můj odhad, který říkám zcela subjektivně bez podkladů a analýz,“ řekl.

Klaus: Včera bylo pozdě

Prezident Miloš Zeman je rád, že ČNB kurzový závazek konečně ukončila. „Hrdý národ má mít silnou měnu, aby se lidé nemuseli stydět při zahraniční dovolené za znehodnocenou měnu, která znemožňuje užít si zahraniční dovolenou,” uvedl v reakci.

Rovněž bývalý prezident Václav Klaus uvítal ukončení intervencí slovy „včera bylo pozdě”. „Více než tři roky měnových intervencí vstoupí do českých ekonomických dějin jako nepromyšlený, chybný, nepodložený, riskantní a principiálně špatný krok, za nějž jsme už zaplatili a ještě zaplatíme,” konstatoval Klaus, který tuto „krátkodechou podporu exportu” dlouhodobě kritizoval.

Bělobrádek: Prodraží se vývoz

I podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) bylo ukončení intervencí pouze otázkou času. „Samozřejmě to exportérům trochu sníží jejich výhodu, prodraží se vývoz, na druhou stranu to zvýší výhodu dovozcům. To, co je podstatné, je, že i naše firmy budou muset přehodnotit strategii a investovat do efektivity a inovací,“ řekl Novinkám.

Člen rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS), který kritizoval intervence od počátku, očekává rovněž výkyvy kurzu. „Podle mého názoru ČNB nemá manipulovat s kurzem koruny. To, co se stalo dnes, bylo dlouho očekávané. Podle mého názoru to povede krátkodobě ke kolísání kurzu koruny,“ míní.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) je přesvědčen, že se jedná o dobrý krok. „Jestli mluvíme o tom, že jsme zemí nízkonákladové práce, tak v této chvíli, když je nízká nezaměstnanost a příznivé podmínky, tak si myslím, že to byla dobrá doba, aby se ten režim ukončil. Bude to znamenat větší nároky na produktivitu, aby se inovovalo. Ale to je to, co ČR potřebuje,“ uzavřel.

Výběr článků

Načítám