Hlavní obsah

Lékaři zchladili pacienta pod 20 stupňů, odpojili krevní oběh a vyřadili z provozu plíce i srdce

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Lidský mozek vydrží bez trvalých následků dvacet minut při dvaceti stupních. Lékaři ale panu Gustavovi Napravilovi zchladili mozek na šestnáct stupňů a tělo na osmnáct. Zastavili činnosti plic i srdce i jeho krevní oběh, který vedli mimo tělo. Tato část zákroku trvala dvacet minut, celá operace pak sedm hodin. Bez zásahu by ale pacient s plicní hypertenzí brzy zemřel.

Lékaři zchladili pacienta pod 20 stupňů, odpojili krevní oběh a vyřadili z provozu plíce i srdceVideo: Novinky

 
Článek

„Dřív jsem běhal schody po dvou a najednou jsem je sotva vyšel, říkal jsem si, že to je asi stářím, ale po déle trvajících problémech a spoustě testů se přišlo na plicní hypertenzi,“ popsal Novinkám dva dny před náročnou operací 77letý Napravil počátky svých problémů s dýcháním. Z náročného zákroku, který nakonec dopadl dobře, měl samozřejmě obavy, ale na druhou stranu byl šťastný, že vůbec nějaká možnost záchrany existuje.

Plicní hypertenze

Plicní hypertenze je syndrom charakterizovaný vysokým krevním tlakem v plicním oběhu.

„Nejčastější příčiny jsou klasické srdeční selhání nebo plicní choroby a pak jsou vzácné příčiny. Mezi tu častější patří chronická tromboembolická plicní hypertenze, což je chronický důsledek akutní plicní embolie. Ta spočívá v tom, že se dostává krevní sraženina z žilního systému do plicních cév. Ty pak postupně uzavírají kmeny plicních cév a to vede k nárůstu tlaku a selhávání pravé části srdce,“ vysvětlil vedoucí lékař II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN v Praze a 1. LF UK Pavel Jansa.

Díky této operaci se pacientům výrazně prodlužuje život.

„Mrtvý“ pacient

Aby se pacientovi ulevilo, mohl lépe dýchat a na srdce nebyl v důsledku neprůchodnosti plicních cév vyvíjen tlak, musel tým odborníků panu Napravilovi z cév krevní sraženiny vyndat.

„Operuje se v hluboké zástavě, to znamená, že do těla neteče vůbec žádná krev ani z toho mimotělního oběhu. Při zchlazení na dvacet stupňů máme dvacet minut na to, abychom bezpečně odstranili ty usazeniny v plicních tepnách, protože po dvaceti minutách by mohlo dojít k poškození mozku,“ říká přednosta II. chirurgické kliniky VFN v Praze a 1. LF UK Jaroslav Lindner, který ve středu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze odoperoval 300. pacienta.

„V ten daný moment pacientovi nefunguje ani srdce, plíce ani mozek ani žádný jiný orgán, je v hluboké hypotermii,“ vysvětlil lékař s tím, že laicky řečeno je pacient v tu chvíli technicky mrtvý.

Foto: Novinky

Pacient byl po nutnou dobu operace technicky mrtvý.

Světová špička

Program chirurgické léčby chronické tromboembolicé plicní hypertenze (CTEPH) byl ve VFN zahájen v září 2004. Pracoviště jako jediné soustředí komplexní a centralizovanou péči o tyto nemocné z celé České a Slovenské republiky, odkud byli pacienti dříve odesíláni do Vídně. Výsledky a počty operací CTEPH se Kardiocentrum VFN řadí mezi přední světová centra. Všech 300 uskutečněných výkonů provedl právě Jaroslav Lindner.

Reklama

Výběr článků

Načítám