Hlavní obsah

Prisko podá nabídku na odkup akcií OKD

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O společnost OKD, která je nyní v insolvenci, bude usilovat státní podnik Prisko. Vláda ve středu schválila, aby podnik podal nabídku na odkup akcií za 80 milionů korun. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vláda se ve středu shodla na kompromisu, který médiím již v úterý oznámil nový ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jiří Havlíček (ČSSD). Původně se totiž jeho resort nemohl dohodnout s ministerstvem financí, který státní podnik by měl nakonec OKD odkoupit. Zatímco MPO prosazovalo Diamo, které pod ně spadá, ministerstvo financí tlačili svoji státní firmu Prisko. Nakonec se ministři dohodli na kompromisu. Nabídku podá Prisko a Diamo dohlédne na útlum těžby v OKD.

Celou věcí ale mohl zamíchat dopis americké společnosti Alcenta adresovaný premiéru Sobotkovi. V něm zástupci společnosti zmiňují, že o OKD projevili zájem a chtěli jí odkoupit za půl miliardy. Nyní kvůli možnosti, že by OKD získalo Prisko jen za 80 miliónů korun prý zvažují arbitráž. [celá zpráva]

Sobotka ještě ve středu médiím sdělil, že nechápe, proč se společnost obrací na něj. „Předpokládám, že dnes se k tomu na vládě vyjádří ministři, kteří to mají na starosti. Jinak vláda neprodává OKD, oni by se měli obrátit na správce,“ řekl před jednáním vlády Sobotka.

Bělobrádek by se nebránil soukromým investorům

„Jsme v procesu, který vláda zcela neřídí. Respektive OKD je v insolvenčním řízení. My jako vláda do insolvenčního řízení nemůžeme vstupovat. Vláda se dnes dohodla pouze na tom, že stát podá nabídku,” řekl ve středu po jednání kabinetu Sobotka.

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček dodal, že Diamo dohlédne na útlum činnosti OKD. „Role státního podniku Diamo byla přesně definovaná, tedy že se bude podílet na uzavírání šachet a restrukturalizaci,” upřesnil Havlíček.

Během vlády tedy ministři schválili možnost, že nabídku na odkup akcií předloží Prisko. Ještě před řešením otázky OKD na vládě, ale předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek naznačil, že by se nebránil tomu, aby o odkup usilovala i americká společnost.

Uvedl, že pokud soukromý investor předloží dobrou nabídku, tak by mu nikdo neměl bránit v uzavření obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám